BİLGİSAYAR KULLANIMINA BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKAN RAHATSIZLIKLAR

TUFAN 5.2k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte bilgi teknolojilerine ulaşmak eskisinden daha kolay ve daha rahat olmaktadır. Bu gibi teknolojik değişimlerin faydalı yanları bulunduğu kadar, dikkatli kullanılmadığında zararlı etkileri de bulunmaktadır. Özellikle dikkatsizlik sonucu ortaya çıkan bu sorunları önlemek ve hastalıklara karşı korunabilmek mümkündür. Herkesin yapabileceği ve basit olan bu yöntemler şunlardır.

1) Ekran uzaklığı ve konumu doğru bir şekilde ayarlanmalıdır. Monitör tam karşınızda ve vücut düzeyinize uygun olarak ayarlanmalıdır. Özellikle monitörlerin göz ve kemik sağlığı üzerinde doğrudan bir etkisi olduğunu düşünürsek, doğru ayarlamanın sağlık açısından ne kadar ciddi bir konu olduğunu görebiliriz.

2) Klavye yerleşimi en az ekran yerleşimi kadar önemli ve gereklidir. Klavyenin dirsek seviyesinden biraz daha aşağıda bulunması, el, bilek ve parmakların orantılı olarak kullanılması için önemlidir. Özellikle el ve kol bölgesinde eklemlerde meydana gelen rahatsızlıkların genel olarak bu nedenden kaynaklandığı bilinmektedir.

3) Bilgisayar kullanımında harici bileşenlerden bir diğeri ise Mouse dır. Mouse seçiminin avuç içi yapınıza uygun olması önemlidir.

4) Bilgisayar kullanım süresi ve sıklığı yine rahatsızlıkların belirlenmesinde temel etkenlerden birisidir. Bilgisayar kullanım süresi arttıkça hareketlerde azalmalar meydana gelecek ve tüm eylemler sabit olarak gerçekleştirilecektir. Bu durumun yarattığı etki nedeniyle, hareket kabiliyeti zayıflamakta ve kemiklerde kullanıma bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır.

5) İş hayatında ya da evinde, çok sık bilgisayar kullanan kişilerin belirli zaman dilimlerinde ufak aralar vermesi doğru olacaktır.

6) Bilgisayar kullanırken baş ve bel bölgesi aynı düzeyde olmalıdır. Özellikle bel fıtığı gibi rahatsızlıklar ve kemik eğrilikleri düzensiz oturuş şekillerinden kaynaklanmaktadır.

7) Doğru oturuş şekli kadar, oturma süresi de önemli ve dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır. Oturma süreniz boyunca sık, sık oturuş şeklinizi değiştirmeniz gerekmektedir.

8) Masaüstü düzeni de oturma şekilleri ve süreleri kadar önemlidir. Düzensiz ve dağınık bir masaüstü sizi kullanım sonrası biraz daha fazla yoracaktır. Özellikle bilgisayar araçlarının masaüstünde uygun yerlerde bulunması kullanımı kolaylaştıracaktır.

Bilgisayar kullanım süresi yoğun olan kişilerin spor faaliyetlerine katılmaları yararlı olacaktır. Özellikle kemik gelişiminin spor yapan kişilerde daha sağlıklı olduğu düşünüldüğünde, bilgisayar kullanan kişilerin yıpranmış iskeleti için bir fırsat olacaktır.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Bir de hep oturmak durumunda kalmak, bilgisayar başında bir şeyler yeme içme isteği duymak insanı birazcık genişletebiliyor. Kalp sağlığı için de obezite için de en büyük davetiyelerden biri bu hareketsizlik.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version