Vücudumuzu virüs, parazit ve mikroplara karşı koruyan ve bir koruma duvarı oluşturan bağışıklık sistemi güçlü bir yapıya sahip olduğu sürece koruma sağlayacaktır. Bağışıklık sisteminizin zayıf olması nedeniyle hastalıklara karşı daha dirençsiz ve korumasız durumda kalabilirsiniz. Bugün en ciddi sağlık sorunları arasında yer alan kanser hastalıkları ve diğer sağlık sorunları yine bağışıklık sistemi sayesinde yenilebilmektedir.
Eğer halsizlik sorunu yaşıyorsanız, herhangi bir hastalığı vücudunuzdan kolayca atamıyorsanız ve zor iyileşen yaralara sahipseniz beslenmenize dikkat etme zamanınız gelmiş demektir. Bu gibi durumlarda bağışıklık sisteminizin zayıfladığı ve artık sizi koruyamayacak bir duruma geldiğini görebilirsiniz. Ancak bu gibi bir sorunu yenebilmek mümkündür. Yeterli miktarda vitamin ve mineral alımı ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Ancak vitamin ve mineral alımında vücudunuzun üretemediği vitaminleri tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Kısaca vitamin ve mineraller hakkında bilgi vermek gerekirse,
Vitaminler: Vitamin çeşitleri yağda ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yağ içerisinde eriyen vitaminler arasında A, D ve E vitaminleri vücudun ihtiyaç duyduğu anda salgılanabildiği için yağ dokusu içerisinde barınmaktadır. Ancak bu gibi vitaminlerin alımında, özellikle yemek sonrasında tüketimi gerçekleştirmek emilimi daha verimli hale getirecektir. Vücudun ihtiyaç duyduğu ve sadece dışarıdan ek takviye ile alınabilen B ve C vitaminlerini ise her gün belirli bir miktarda almanız gerekmektedir.
Mineraller: Mineraller vücut üzerinde kemik, kas, kan ve sinir hücreleri içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Bilinen ve ihtiyaç duyulan vitaminler arasında kalsiyum, iyot, demir fosfor ve magnezyum en önemliler arasındadır.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için basit ama etkili birkaç yöntem kullanabilirsiniz.
* Özellikle Omega 3 içerikli besinler ile C vitamini bakımından zengin ürünleri tüketmeye çalışın.
* Et ve et ürünlerine, kümes hayvanları ürünlerine öğünlerinizde yer ayırın.
* Et tüketimini belirli bir düzeyde sınırladıktan sonra bol miktarda sebze ve meyve tüketmeye çalışın.
* Tam tahıllı yiyeceklerden bol miktarda tüketmeye özen gösterin.
* Uyku düzeninize ve beslenme alışkanlıklarınıza dikkat edin. Ayrıca rutin olarak doktor kontrollerinizi aksatmayın.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN ÖNEMİ
Yorum bırakın