Etyolojisinde birçok faktörün bulunduğu tonsilit, bilinen diğer adıyla bademcik iltihabı kişinin ciddi ağrılar çekmesine neden olan bir rahatsızlıktır. Bademcik iltihabının medikal tedavisinde çok çeşitli ilaçlar kullanılabilir. En çok tercih edileni gargaradır. Ağrı kesici gargaralar ile semptoma yönelik tedavi yanında tonsillerdeki iltihabı temizleyici etkisi bulunan iyot içeren gargaralar da kullanılabilir.
Bademcik iltihabı tedavisinde antibiyotikler de sıkça kullanılır. Kronik olarak bademcikleri çok sık iltihaplanan kişiler maalesef antibiyotikleri gelişigüzel kullanmaktadır. Doktor tavsiyesi olmadan ve gelişigüzel kullanılan antibiyotiklerin kısa dönemde faydaları görünse de uzun denemde hastaya birçok yönden zararı olmaktadır.
Medikal tedavide en önemli faktör kesin istirahattir. Kişi iyi bir şekilde dinlenmelidir. Beslenmesine yediğine içtiğine dikkat etmelidir. Boğazını tahriş edecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıdır. Aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerden uzak durmalıdır. Sigara içmemeli, sigara içilen ortamlarda bulunmamalıdır.
Boğaz ağrısının giderilmesinde çeşitli bitkisel çayların faydası olabilir. Bunlardan en önemlisi ada çayıdır. Medikal tedaviden fazla fayda sağlamayan ve çok sık tekrarlayan tonsillit vakalarında kesin tedavi yolu tonsillektomidir.
Bademciklerin aşırı büyümeleri, yutkunmada güçlük oluşturmaları, çok sık iltihaplanmaları veya orta kulak iltihabı, sinüzit gibi komplikasyonlara neden olmaları durumunda cerrahi yolla bademcikler alınır. Tonsillektomi ameliyatı 20-30 dakika kadar süren kısa ve basit bir operasyon olup komplikasyon oluşma riski oldukça düşüktür.
Eskiden tek bir tedavisi vardı, doktora giderdiniz, ağzınızı açtırıp siz öğürene kadar boğazınıza bakardı, Artık; iltihaplanmışsa alıncak bunlar, yatışı yapılsın hastanın derdi, sonra da çatır çatır alıp kavanozun içinde ilk ve son kez görürdünüz bademciklerinizi! The End