GEBELİKTE 9. HAFTA

SERRA KARATAŞ 7.1k Görüntüleme
2 Dk Okuma


GEBELİĞİN 9. HAFTASINDA BEBEĞİN DEĞİŞİMİ NASILDIR?

     Anne karnındaki bebeğin artık el ve ayakları iyice belirginleşmiştir. Parmaklarının uç kısımları biraz şiş olarak ortaya çıkar. Bebeğin boynu oluşmuştur ve başı daha belirgin hal almıştır. Bebeğin hareketleri ultrason da görülebilir, anne birkaç hafta sonra bebeğin hareketlerini yavaşça hissetmeye başlar. Embriyo halindeki kuyruğu yok olmaktadır. Kıkırdak ve kemik dokuları bu safhada oluşmaya başlamıştır. Bebeğin bağırsağı göbek bağının içinden karın boşluğuna doğru yerleşmeye geçiş yapar. Beyin en büyük organ olarak daha belirgindir.

     Bebeğin yutağı belirginleşir ve ağız boşluğu görülmektedir. Kulak kepçeleri değişir, göz retinası ve göz kapakçıkları iyice ortaya çıkar. Burun delikleri belirgindir ve koku sinirleri oluşmaya başlar. Yemek borusu uzamaya başlar, kalbinden gelen kan iki ayrı yönde pompalanmaya başlamıştır. Bebeğin meme uçları belirir, ince bağırsakları uzamaya başlar, böbrekleri oluşumunu tamamlamıştır. Kesenin içinde ilk kez idrar üretmeye başlar. Bebeğin cinsiyet hücreleri oluşur. Genital organı oluşmaya başlar ama cinsiyet tanımı için henüz hazır değildir. Bebeğin bacaklarında sinir iletimleri başlamıştır, el ve dirsekleri tamamen görülebilir. Ayrıca bebek suyun içinde yavaş hareketler ile yüzmeye başlar. Bebeğin büyüklüğü bir çilek kadardır. Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 2 cm dir. Kilosu ise 2 gramdır.


ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?

     Annenin ikinci adet görme dönemi de geçmektedir. Rahim hızlı olarak büyür ve annede fiziksel olarak karnında hafif büyüme başlar. Midede hazımsızlık ve yanma şikâyetleri olmaktadır. Annede duygusal olarak değişimler söz konusudur. İlk haftalarda fazla kilo alımı olmaz. Memelerinde büyüme ve şişlik, gerginlikler meydana gelmektedir. Bu evrede anneye günlük kalori ihtiyacı yaklaşık olarak 300 kaloridir. Kalsiyum desteği için bol olarak süt içilmelidir.

     Anne süt içemiyor ise ilaçla takviye yapılır.  Süt ürünleri ve peynir yenmelidir. Gebeliğin gelişim seyrine göre vitamin ve demir ilaçları alınmalıdır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version