GEBELİĞİN 6. HAFTASINDA ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM EDER?
Yumurta döllendik ten sonra 21 ve 23. Günlerde bebeğin baş ve poposunun uzunluğu 3-5 milimetre arasındadır. Bu evrede embriyoda hızlı olarak büyüme ve değişimler fark edilmektedir. Embriyonun göz ve kulakları net olarak oluşmaya başlamıştır. “Nöral” taç olarak embriyonun kafatasını ve kafasını oluşturmaya başlamaktadır. “Endokardial” tüpler birleşerek tek bir tüp olarak embriyo S şeklini almıştır. Bu asimetrik şekilde ilk kalp oluşumu başlamaktadır. Anne karnında embriyonun ilk kalp atışları başlamaktadır. Embriyonun damarları henüz gelişmediği için tam bir kalp atışı başlamaz.
Embriyo annenin karnında plasenta kesesine bağlıdır.Çok hızlı olarak gelişen embriyonun merkezi sinir sistemleridir ve ön beyini tamamen kapanmış durumdadır. 27. günün sonrasında embriyo (C) şeklini almaktadır. Embriyonun yüzünü ve boyunu oluşturacak kıvrımlar net olarak belirginleşmeye başlamıştır. Embriyonun kalbinde, karıncığında, kulakçıklarını belirginleştirecek “septalar” oluşur. Kapakçıklar gelişmeye başlamıştır. Embriyonun sindirim sistemini oluşturan hücreler karaciğeri, mide ve pankreası üretmek için çalışmaya başlamıştır.
GEBELİK SÜRESİNDE ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Annede oluşan gebeliğin ortaya çıkmayan belirtilerinden dolayı normal yaşantınız ile gebeliğinizin arasında bazen fark göremeyebilirsiniz. Embriyonun oluşumundaki bütün hücreler sürekli olarak faaliyet göstermektedir. Bu faaliyetlerde annede bazı belirtiler göstermektedir. Anne kendini yoğun ve halsiz hisseder. Sürekli olarak uyuma hissi vardır. Genel olarak sabahları özellikle mide bulantıları ve kusmalar olmaktadır. Bu hormonal değişimler genellikle gebeliğin ilk zamanlarında sık rastlanan belirtileridir. Bazen gebelikten dolayı baş ağrısı olur. Annenin memelerinde gerginlik, şişlik ve ağrılar oluşur. Annenin vücudu gebeliğin sürecine alıştıkça bu şikâyetler azalmaktadır. Gebeliğin bu evresinde bebeğe zarar verecek sigara ve alkol alınmamalıdır. Anne adayı kilo almaya başlar. İştah değişimleri ortaya çıkar, aşerme ve sıkça yemeğe başlar. Bu durum anne adayı için önümüzdeki haftalar biraz artarak devam edecektir ancak 16. ve 17. haftada azalarak ilerleyen haftalarda genellikle kaybolur. Bu hafta bebeğin boyu 3 ila 4 mm. kadardır. kilosu ise 2 mg. dır.