GEBELİKTE 5. HAFTA

SERRA KARATAŞ 4.1k Görüntüleme
2 Dk Okuma

 

   Rahim döllendikten sonra yani16. günde embriyo hızla gelişmektedir. Bu hafta itibari ile embriyo, aynen bir armut şeklinde gibidir. Bebeğin kafa kısmı kuyruk kısmından daha fazla büyüktür. Embriyo her geçen gün değişmekte ve armudi bir görüntüden farklı bir görüntüye dönüşmektedir. Beşinci haftada bebeğin beyin, kasları, kalbi, omuriliği ve kemikleri gelişmeye başlamıştır. Dil, ürethra, bademciği, sindirim sistemi ve mesanesi, kemikler, mesodermden kaslar, dalak ve kan hücreleri, lenf bezleri, kalp, akciğerler ve üreme ve boşaltım sistemleri farklı olarak reaksiyon göstermektedir. Tırnakları, cilt, gözün lens tabakası, saçı, burun, işitme sistemleri, ağzı, sinüsleri, diş mineleri, meme dokuları, hipofiz bezi, sinir sistemleri ve ektoderm tabakalarında farklılaşma meydana gelir. Bütün bu saydıklarımız henüz taslak olarak bebeğin vücuduna yerleştirilmektedir. Önümüzde ki haftalarda bu taslaklar gelişmekte ve belirginleşmektedir.



     Embriyonun ortasında kalbi oluştun hücreler oluşmaya başlar ve kabartılı bir durumdadır. Bebeğin epitelyum hücreleri ve kan hücreleri oluşmaya başlar. Bebeği besleyen plasenta ortamı koruyarak bebeğin anne karnında rahat hareket etmesini sağlayan amnion sıvısı gelişmeye devam eder.



ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?

     Anne, salgılanan gebelik hormonu ile gebe olduğunu hisseder. Yorgunluk ve uyku halleri, göğüslerinde oluşan hassaslıklar ve vajinanın renginde değişiklikler, meme üzerlerinde meydana gelen mavi renkte damarlar, memelerde ”areola “bezlerinin süt için hazırlanması gibi belirtiler görülür. Annede fizyolojik bir değişim olmadan gebelik devam eder. Gebeliğin ilk belirtilerinde bulantılar ve kusmalar olabilmektedir. Uterusun büyümesi nedeniyle mesanede daralma olur. Bu nedenle anne sık olarak idrara gider. İlk zamanlarda vajinal kanamalar olabilmektedir, mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Annede olan kanama ciddi gibi görünmez fakat dış gebelik veya düşük tehlikesi olabilir. Kanama ile birlikte karın ağrısı var ise hemen zaman kaybetmeden doktora gidilmeli ve kontrol altında tutulmalıdır. Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 2mm. dir. kilosu ise 1,5 mg. dir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version