GEBELİKTE 3. HAFTA

SERRA KARATAŞ 3.2k Görüntüleme
3 Dk Okuma

 

     Gebelikte 3. haftada anne adayının olgunlaşan yumurtası, erkeğin spermi tarafından döllenir. Döllenen bu yumurtaya zigot denir. Zigot ise bir yandan fallop tüpündeki yolculuğuna devam ederken diğer yandan değişimini sürdürmektedir. Rahim ağzına kadar geldiğinde zigot gelişimini tamamen bitirmiştir ve tam olarak embriyoya dönüşmüştür. Embriyo, toplu iğne başı kadardır ve rahim içindeki kalın zara tutunmaya başlamıştır. 

    Embriyo döllendikten sonra en kısa 7 gün içinde plasentanın yardımı ile rahim duvarına yapışarak gelişmeye başlar. Plasentanın görevi anneden gelen besinleri bebeğe iletmektir. Anne karnında bebeğin oksijen alımını sağlar. Vücuttan atılan ürünlerinde bebekden anneye geçmesini sağlar. Plasenta ve bebeğin bağlantısını sağlayan göbek kordonudur. Sperm yumurtayı döllediği sırada bebeğin cinsiyeti belli olmaktadır.



     3. hafta gebelikte
yumurtayı dölleyen X kromozomu ise bebek kız olur, Y kromozomu ise erkek bebektir. Anne karnındaki bebeğin cinsiyetini belirleyen erkektir. Kadının bebeğin cinsiyetini belirleme durumunda en ufak bir yardımı bulunmamaktadır. Bu safhada bebeğin cinsiyetini anlamak genetik incelemelerle öğrenmek mümkündür. Bu evrede sadece cinsiyet önemli değildir. Çünkü bebeğin göz renği, kan grubu ve hatta genetik yapısı belirlenmiştir ve değiştirilemez.

 


     Kadın gebe olduğunu bilmeden bebeğin gelişimine ve büyümesine oldukça yardımcı olur fakat kendi bile hissetmez. Yüzlerce hücre bölünerek içi sıvı bir boşluk ile dolu olan blastokist evresi oluşur. Rahimin içerisinde bulunan zar bebeği besleyerek ilerde gelişimini ve beslenmesini sağlayacak olan plesenta hücrelerini burada barındırır. Gelişmeye başlamış olan bebek anneden folik asit, vitamin, protein, demir ve kalsiyum bekler büyümek için. Folik asit gebelikte önemli olduğu için tahmini bir gebeliğin en az 4 ay öncesinde kullanmaya başlanmalıdır. Bebeğin anne karnında gelişiminde çok önemlidir bir yer tutmaktadır.

     Anne adayı gebelik öncesinde psikolojik olarakda gebeliğe hazır olmalı ve anne olmanın tüm zorluklarını karşılayabilecek sağlığa ve iradeye sahip olmalıdır. Anne olmaya hazır olmayan kadınlarda gebe kalma hali, psikolojik açıdan çok yıpratıcı ve eziyetli bir sürece dönüşmekte ve aileleri yıpratmaktadır. Bu nedenle ebeveyn olmadan önce çiftler düşünüp karar vermeli ve her türlü zorluğa birlikte seve seve göğüs germelilerdir. Aksi söz konusu olduğu takdirde ise, korunma yöntemlerine dikkat etmeli ve istenmeyen bir gebelik durumu ile karşı karşıya gelmemek için gereken tedbir alınmalıdır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version