29. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM EDER?
Anne karnındaki bebeğin kilosu 1250 gram ve boyu 39 cm civarında olmaktadır. Ayrıca bebeğin kafa ve gövdesi normale yakındır ve bebek kendi vücut ısısını ayarlayabilmektedir. Vücudundaki kemik iliği sürekli olarak kırmızı kan, yani alyuvar üretmektedir. Gözleri normal olarak hareket etmeye başlar. Anne karnındaki bebek sürekli olarak gözlerini hareket ettirir ve parlak bir ışık görmek için durmadan karnın içinde hareket eder. Bebeğin duyuları tamamı ile gelişmiştir sese, ışığa, tatlara ve kokuları bile rahatlıkla algılamaktadır. Yirmi dokuzuncu haftada bebekte gelişen bağışıklık sistemi doğduktan sonra anne sütünden gelen antikorlar yardımı ile çok daha güçlü olacaktır.
GEBELİĞİN BU HAFTASINDA ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Bu haftalarda annenin kilo alımı 8,5 ile 11,5 kilo arasındadır. Bebeğin uterusun içindeki hareketini anne hissetmektedir. Memelerde hassasiyet oluşumu devam eder ve süt üretimi başlamıştır. Bebek, annenin memelerini de uyarmaktadır. Bu haftada annede sırt ve bel ağrıları sıkça meydana gelmektedir. Bebek anne karnında kilo almaya devam ettikçe, annenin vücuduna yaptığı baskılar artmaktadır. Bu sebepler bel ve sırt ağrısı nedenidir. Uzun süre ayakta kalmak annede tansiyonun düşmesine neden olabilir. Ellerde şişlikler meydana gelir.
Bacaklarda oluşan kramp ve kasılmalar kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaz. Fakat vücutta kalsiyum ve magnezyumun dengesizliğinden ortaya çıkmaktadır. Doktorun gerek görmesi halinde magnezyum desteği alınabilir. Yüzme ve yürüme egzersizlerini anne kendini yormadan yapabilir. Ayrıca yüzmek yararlı olduğu için gebeliğin son haftasına kadar devam edilebilir. Aman dikkat, yüzdüğünüz havuz temiz olmalıdır. Kadının rahimi büyüyerek baskı yapmaya devam eder. Bu nedenle sık olarak idrara çıkma söz konusudur. Gebelikten dolayı olabilecek kanama veya yoğun gelen akıntı doktora mutlaka bildirilmelidir.