GEBELİĞİN 26. HAFTASINDA BEBEKTE NE GİBİ DEĞİŞİMLER OLUŞUR?
Anne karnındaki bebeğin göz kapakları açılarak kapanır ve gözün retina tabakası gelişmiştir. Ayrıca bütün tabakalar oluşmuştur. Bebeğin göz rengi oluşmaya başlamıştır. Yalnız bebeğin doğumdan sonra birkaç ay içerisinde göz rengi son halini almaktadır. Bebeğin akciğer gelişimi doğum olana dek sürmektedir. Bebeğin doğumdan sonra hava almaya başlaması için akciğerlerde mevcut olan sür faktan maddesi üretilmektedir.
Akciğerdeki bu maddeler bebek hava aldığı zaman hava keseciğinin çeperleri bir birine yapışmaz ve bebek rahatlıkla her nefes aldığı zaman bu kesecikler hava ile dolmaktadır. plesentanın içindeki bebeğin kol ve bacaklarının hareketlerini anne kuvvetli olarak hisseder. Ayrıca bu haftadaki bebeklerin beyin dalgaları incelendiğinde anne karnına dokunmasına beyin dalgaları sayesinde karşılık verir. Bebeğin boyunun uzunluğu 35 cm ve ağırlığı (kilosu) ise 910 gramdır.
ANNEDE GELİŞEN DEĞİŞİMLER NASIL DEVAM EDER?
Annenin vücudunda ve yüzünde şişmeler meydana gelir. Hamileliğin bu evreleri süresince rahim haftada 1 cm büyümektedir. Anne düzenli bir beslenme planı içerisinde ise kilo alımı 7-10 kg arasındadır. Gebelikte yaşanılan kabızlık için anne bol lifli gıdalar tüketmeli ve düzenli tuvalet alışkanlığı edinmelidir. Bebeğin hızlı gelişimi nedeni ile hareketlerinin kuvvetli olması annede karın ve kaburgalarında ağrı oluşturabilir. Bu haftadan itibaren bebeğin hareketi anne karnında iyice belirginleşir.
Geceleri uyku problemi için yastık takviyesi yaparak rahatlık sağlanabilir. Gebeliğin ilerlemesinden dolayı annede sırtında ağrılar, bacaklarında ani kramplar, baş ağrıları ve dönmesi ve bebekten dolayı rahimde baskı hisseder. Anne adayı gerçek doğum ağrıları için önceden çalışmalıdır. Çünkü bu haftalarda erken gebelik söz konusu olmaktadır. Saat içerisinde 4 den fazla kasılma olduğunda doktora gidilmeli çünkü bu kasılmalar erken doğum olduğunu işaret eder.