GEBELİKTE 25. HAFTA

SERRA KARATAŞ 3.9k Görüntüleme
2 Dk Okuma

25.HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ DAHA DA FARK GÖSTERMEKTEDİR?

     Bebeğin bu haftadan itibaren ultrason ile kalp atışlarını kolaylıkla duymak mümkündür. Bebeğin cinsiyetinin değişimleri tamamlanır. Erkek bebeklerde er bezi torbası ve kız bebeklerde ise vajina oluşmuştur. Bebeğin omurga sistemi ve tüm kemikleri eklemleri bağlar ve bütünü ile şeklini almıştır. Akciğeri ve damar sistemleri hala gelişimini devam ettirir. 25.haftada bebeğin tat alma duyuları gelişmiştir. Tat duyularının gelişmesi ile bebeğin süt dişleri de gelişmeye başlar. Bebeğin cildinde şeffaf görünüm kaybolur ve daha incedir.



     Bebeğin vücudu orantılı olarak gelişmeye devam eder. Cildin altındaki yağ dokuları olgunlaşmaktadır. Bebek büyüdüğü için uterusun içinde az bir alanda hareket etmektedir. Alanın dar olması nedeni ile bebeğin hareketleri sert olarak hissedilir. Bebekte uyuyup uyanma sistemi görülür. Anne dinlenirken bebeğin hareketleri daha da artar. Kalp atımları annenin karnına kulak dayayarak duymak mümkündür. Bebeğin ağrırlığı 800 gram civarındadır. Popo ve başının ara mesafe uzunluğu yaklaşık olarak 22 cm.dir. Genel boyu ise 34 cm dir.


ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?

     Bu haftalarda annede aşırı yorgunluklar görülebilir. Rahimde olan büyüme nedeni ile baskı yapmasından dolayı dolaşımın bozulması ile belde ve bacaklarda ağrılar meydana gelmektedir. Eğer ağrılar çok şiddetli ve dayanılmayacak gibi ise doktorun verdiği ağrı kesiciyi ilaçlar kullanılmalıdır. Genel olarak gebelik hormonundan dolayı vajinal akıntılar çok olabilir. Kadın pamuklu iç çamaşırı giymeli ve temiz olmalıdır. Bazı kadınların akıntısı sarı renkte, kokulu ve kaşıntılı olabilir ve doktora gidilmelidir.



     Anneye 24 ve 28. haftalarda şeker yüklemesi yapılarak diyabetlik bir durum olup olmadığına bakılır. Genellikle gebelik esnasında ortaya çıkan şeker hastalığı, anne ve bebeğin açısından olumsuz olmaktadır. Anneye aç ya da tok karnına şeker yüklemesi yapılarak bir saat sonra kan şeker ölçümünde 140 mg altında görülmelidir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version