GEBELİKTE 24. HAFTA

SERRA KARATAŞ 4.7k Görüntüleme
2 Dk Okuma


24. HAFTADA BEBEKTEKİ DEĞİŞİMLER NELERDİR?

     24. haftada bebeğin algılaması da bir bölüm geliştiği için uyaranlara refleks olarak değil, bilinçli olarak cevap vermektedir. Bu durumda bebek bilinçli olarak öğrenmeye ve bilgileri hafızasında biriktirmeye başlamıştır. Gelen uyarılara artık düşünerek mantıklı bir şekilde cevap verir. 24. haftasında doğum gerçekleşen bebekler yoğun bakım ünitesinde yaşatılabilmektedir. Bebeğin hayati organları ve özellikle akciğeri henüz tam olarak gelişmediği için işlevini göremez.



     Ayrıca bu haftalarda doğan bebeklerin genel olarak görme yetileri, işitme ve zihinsel gelişimlerinin nasıl etkileneceği bilinmemektedir. 24. haftada bebeğin akciğerin içersinde bulunan damar yapıları gelişmeye başlar. Bebeğin bütün vücudundaki organları artık tam olarak görevlerini yapmaktadır. Bebeğin bu haftada baş ve popo mesafesi 21 cm genel boy oranı da 33 cm dir. Ağırlığı ise 540 gramdır.



GEBELİKTE ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER NASIL SÜRER?

     Annede diş eti kanamaları görülmeye başlanır. Gebelik hormonları ile alakalı olarak “epulis gravidarum” diş eti hastalığı ortaya çıkar. Anne dişlerini fırçalarken yâda çalkalarken bu kanamaları görebilir ve diş etlerinde çekilmeler meydana gelebilir. Bu haftada hiçbir şekilde belirti göstermeyen şeker hastalığı görülebilmektedir. Bu haftada annede şeker taraması testi yapılmalıdır. Şeker testi 24 ile 28 hafta arasında yapılır. Annenin kilo alışı genelde 350-500 gram arasındadır. Kilo artışı nedeni ile annenin vücudunda şişlikler oluşabilir.



     Bu sebeple doktora başvurarak tansiyon takibi yapılarak idrarda albümine bakılarak gebelik zehirlenmesi olup olmadığı anlaşılır. Annenin rahminden gelen sarı ve beyaz renkli kokusuz vajinal akıntıda artış olmaktadır. Anne erken doğum hakkında bilgilendirilmeli ve belirtilerine dikkat edilmelidir. Özellikle yaz ayında gebeler bol su içmelidir. Çünkü yazın vücuttaki su kaybı nedeni ile erken doğumlar daha sık olmaktadır. Anne bol bol su içmeyi ihmal etmemelidir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version