GEBELİĞİN 21. HAFTASINDA ANNE VE BEBEKTE OLAN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Gebeliğin ilk yirmi haftasında bebek hızlı olarak gelişmektedir. Bu haftalarda bebeğin gelişimi biraz yavaşlar. bebeğin kilosu 21. hafta itibari ile 350 ila 400 gram arasındadır. Boyu ise 28 cm. dir. Bu hafta itibari ile bebekte uyku düzeni görülmektedir. Anne karnında belli saatler içerisinde uyur, daha sonra uyanır. Bebeğin 21. haftasında en önemli olay, kalp kaslarındaki güçlenmelerdir. Bebeğin kalbi vücudundaki kanı çok daha hızlı ve etkili olarak pompalamaktadır.
Anne karnında bebeğin oksijen alımı az olmaktadır. Bu nedenle bebeğin vücudundaki kan daha hızlı dolaşmak zorundadır ve kalp kasları daha çok çalışmalıdır. Bebeğin rahim içersinde kalbinin atım sayısı 120–160 arasında değişmektedir. Bebekteki işitme duyuları geliştikçe müzik seslerine karşı anne karnında hareket eder. Bebeğin hareketleri daha kuvvetlidir ve anne rahatlıkla karnında bu hareketleri hisseder.
GEBELİKTE ANNEDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Annenin gebeliğinin ilerlemesi ile karın bölgesi hızla büyür ve gerilir. Bu gerginlikler karında kaşınma ve yırtılmaya neden olabilir. Vücuttaki kan miktarında artmalar olduğu için bütün gün ayakta çalışan gebelerde akşamları ayaklarında ve ayak bileklerinde şişmeler olmaktadır. Annenin günlük su tüketimi normalden fazla olmalıdır. Gebe kadınlar haftalık tansiyon ölçtürerek tansiyonunu kontrol altında tutmalıdır. Bebeğin anne karnında rahat ilerlemesi için pelvis öne doğru hareket ettiğinden dolayı annede bel ve sırt ağrıları olabilir.
Annenin karın boşluğunda içerisinde büyüyen bebek içteki organları ve diyaframı sıkıştırdığı için anne nefes alamaz yada nefes nefese kalabilmektedir. Gebeliğin bu haftasında demir kullanımına başlanması hem bebek, hem de anne açısından daha faydalıdır. Annenin besinlerden aldığı demir gebelikte oluşan demir ihtiyacından az gelebilir. Anne egzersiz hareketi olarak düzenli yürüyüş yada yüzmeye gidebilir. Annenin kilo alımı 3,6 kilo veya 6,3 kilo arasında seyretmektedir.