18. HAFTADA BEBEĞİN GELİŞİMİ NASIL DEVAM EDER?
Bu hafta itibari ile anne karnındaki bebeğin kemiklerinin bir kısmı lastik gibi serttir. Ancak giderek daha sert olarak doğacağı formatı almaktadır. Annenin yeterli derecede kalsiyum alması bebeğin kemik gelişimi için çok önemlidir. Anne karnındaki bebek uyuyup uyanmaya devam eder. Bebek kendisi için rahat bir uyuma pozisyonu ayarlar ve uyurken o pozisyonu seçerek uyur. Gözlerinin üzerinde kaşları görülebilir ve kirpikler uzamaya başlar. Kız bebek de pelvisin içinde ilk ilkel olarak yumurta hücreleri oluşmaktadır.
Daha sonraki yaşantısında adet döneminden menopoza kadar olan döneme kadar yumurta hücresine dönüşmektedir. Ayrıca kız bebek de rahim tam olarak oluşmaktadır. Erkek bebek de prostat bezi tamamı ile gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin içersinde olduğu amnios sıvısı nefes alırken bebeğin akciğerine dolar ve bu sıvı bebeğin akciğerinin gelişiminde büyük rol oynamaktadır. Parmaklarının ağzına götürerek emer ve ayak parmaklarını sık olarak hareket ettirir. Anne karnındaki plasenta gelişimini tamamlamıştır artık kalınlaşmaz sadece büyür. Bu hafta itibari ile bebeğin boyu 20 cm. dir. Kilosu ise 210 gramdır.
GEBELİĞİN BU HAFTASINDA ANNE ADAYINDA MEYDANA GELEN DEĞİŞİMLER NELERDİR?
Anne gebeliğinin bu haftasına kadar 2,5 ya da 5 kilo arasında almıştır. Annenin karnının çıkmaya başlamış olması ile gebe olduğu kolayca fark edilebilir. vajinal akıntı artış gösterebilir. Göğüsün çevresi koyu renk almıştır ve bebeğin hareketlerini anne daha rahat hisseder. Annede oluşan kas gevşemeleri nedeni ile bazen ani tansiyon düşmesi görülebilir. 35 yaşın üzerindeki anne adayında ve üçlü teste şüpheli durum söz konusu ise gebeliğin bu haftasında amniyosentez yapılır. Ayrıca baş ağrıları ve grip hastalıklarında doktorun verdiği ilaçlar kullanılır. Soğuk algınlığı durumunda anne adayı iyi bir istirahat ile birlikte bol sıvı tüketmelidir.