BEBEKTE OLUŞAN DEĞİŞİMLER
17. haftayı tamamlayan bebeklerde cilt altında bulunan yağ depoları artık dolmaya başlar. Yağ depolarının dolması bebeğin hızla geliştiğinin göstergesidir. Bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayında da kilo artışı oluşur. Bu dönemde plasenta ve bebeğin boyutu yaklaşık olarak aynı oranlardadır. Bebekte bu dönemde dolaşım ve solunum sistemleri tam anlamıyla çalışmaya başlar. Bu dönemde bebeğin kalbi devamlı kan pompalamaktadır. Bebeğin kalbi bir günde ortalama 30 litre civarında kan pompalamaktadır. Anne karnındaki bebeğin artık emme, yutkunma ve göz refleksleri bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Bebeğin içinde yer aldığı amniyon sıvısını bebek içine doğru çekmekte ve geri dışarı bırakmaktadır. Bu durum bebeğin doğumdan sonra doğal nefes alış verişi için gerekli bir sistemdir. 17. hafta da bebeğin kilosu 150 gramdır. boyu ise 18 cm. dir.
ANNEDE OLUŞAN DEĞİŞİMLER
Bu dönemde gebelik artık çok daha belirginleşmiştir. Anne adayının karnı iyice büyümüştür. Anne bu haftaya kadar yaklaşık olarak 4 kilo kadar almıştır. Vücutta da belli bölgelerde genişleme saptanmaktadır. Kan dolaşımı fazla olduğundan dolayı burun kanamaları görülebilir. Burunda tıkanma hissi oluşabilir. Metabolizma hızında artış yaşandığı için terleme artabilir. Rahmin üst tarafa doğru büyümesinden dolayı gerilmeler ve kasık ağrıları oluşabilir. Göğüslerde artık süt birikmeye başlamıştır. Bu nedenle göğüslerde büyüme oluşur ve göğüs damarları kendini daha çok belli eder. Neredeyse bütün anne adaylarında bu aylarda bebeklerinin sağlıkları açısından endişe duygusu yoğunlaşır. Ancak vaktinde yapılması gereken üçlü tarama testi ile endişeler giderilebilmektedir.
Bu dönemlerde eklem bölgesinde gevşeme, hızını artırarak devamlılığını sürdürmektedir. Artık anne adayı yataktan elleri ile destek almadan kalkamaz hale gelir. Bu haftalarda ağır iş yapmaktan ve ağır yük taşımaktan kaçınılmalıdır.