Bebek bakımında asla ihmal edilmemesi gereken, çok önemli ve bir o kadarda ciddi bir konuda yüksek ateşin çok iyi takip edilmesidir. Bebeğinizin ateşinin olup olmadığını anlamak için koltuk altından dijital bir ateş ölçer ile kontrol edin. Bunun için anlından ölçmek suretiyle yapacağınız ateş kontrolü isabetli bir netice vermeyecektir. Şayet bebeğin ateşi 38 derece olduysa çok acil tıbbi yardım almak için doktorunuza başvurun. Bebek 6 aydan büyük ise ve ateşi ’37,5 ile 38’ derece civarındaysa ateş düşürücü ilaç vererek 2 saat de düşmesini bekleye bilirsiniz. Ancak hastada düşme belirtileri yok ve başka rahatsızlık belirtileri gözlemliyorsanız hemen doktorunuza başvurun. Anneler acil durumlarda hemen müdahale edebilmek için evde mutlaka ateş düşüren ilaçlar bulundurmaları gerekir. Bunun için paracetamol veya İbuprofen gibi ateş düşürücüler tavsiye edilmektedir. Fitil ve şurup olarak Paracetamol’ün sadece şurup olarak da İbuprofen vardır.Bunların dozları bebeklerin kilo başlarına göre 10 mg dır.Yani 6 kg’lık bir bebeğe 60 mg paracetamol verilir. Bu her dört yada altı saat boyunca ateş halen varsa tekrar uygulanır.
Ateş düşürmek için bu tür ilaçların dışında başka ilaçlar kullanmamaya dikkat edilmelidir. Hele bu konuda aspirin kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ateşi ne kadar düşürse dahi bu tür ilaçların yan etkilerinden dolayı kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Şu husus bilinmelidir ki ateş düşüren ilaçlar hastalığın seyrinde pek fazla etkide bulunmazlar. Bebeğin ateşi ve ağrısı geçici olarak azaldığı için bir iyileşme hissi vermektedir. Ağır geçen enfeksiyonlarda ise ilacın tesir müddeti geçince ağrı ve ateş tekraren baş gösterir.
Unutulmamalıdır ki aşırı ateşli durumlarda doktor gözetimi ve kontrolü olmadan kesinlikle bebeğe antibiyotik verilmemelidir. Bebeğin ateşi 38 derecenin üzerinde seyir ediyorsa bebek çok rahatsız ve keyifsizdir. Bu açıdan ebeveynler bebeklerinin sağlık durumunu çok iyi takip etmelidirler.