BEBEKLERDE KABIZLIK

SERRA KARATAŞ 2k Görüntüleme
2 Dk Okuma

Bebeklerde Kabızlığın Sebepleri:

Bebeklerde en sık 0-12 ay döneminde rastlanıyor olmakla beraber bu evrede temel gıda dönemi olan “anne sütü” döneminde kabızlık daha seyrek görülmektedir. Alternatif gıda kullanımına geçişte ise bebeklerimizin dışarıdan almış olduğu besine alışma döneminde daha sıklıkla rastlanmaktadır. Besin seçilirken bebek için doğru olanın tercih edilmesi gerekmektedir.

Bebeğin beslenme alışkanlıklarıyla beraber onun dolaşım sisteminde olan problem de kabızlığa yol açan sebeplerdendir. Bunun yanı sıra enfeksiyon hastalıklarından bazıları da kabızlığa yol açabilir. Kullanılan bazı ilaçlar da kabızlığa etken olabilir. İnek sütü de kabızlığa yola açan sebeplerden biri olabilir bebeklerde bir yaşa kadar inek sütü kullanımı sakıncalıdır. Bebeğin diş çıkarttığı dönemlerde de kabızlık görülmektedir.     


Kabızlık Semptomları:   

    Bebeğin dışkı sıklığında olan bozukluk semptomlardan bir tanesidir. Normalde olan sıklığından farklı aralıklarla dışkısını yapar ve yaparken acı çeker. Bebeğin diğer zamanlarda da dışkısını yaparken yüzünün kızarması muhtemeldir bu kabızlığın göstergesi değildir. Dışkısı bazen çakıl taşı gibi olabilir ve kanlı olabilir. Karnında sertlik oluşabilir. Yoğun şekilde gaz sancısı yaşayabilir ve şişkinlik gözlenebilir. Bebeğin anüs bölümünde çatlakların veya  sertliklerin oluşması da kabızlığın göstergelerindendir.



Kabızlıkta Yapılması Gerekenler:   

    Kabızlık fark edildiğinde eğer hafif bir kabızlık dönemi ise alınabilecek küçük önlemler bulunmaktadır. Bebeğin karnını ovalamak sancılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sırt üstü yatırarak yaptırılacak olan bacak egzersizi de bebeği rahatlatabilir.

Eğer bebek ek gıdaya geçiş döneminde kabız olduysa başlangıç yapılmış olan yiyeceğin daha sonraki bir zamanda yavaş yavaş verilmesi de bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilecek bir diğer etmendir. Buna bağlı olarak başlangıçta muz, pirinç lapası ve patates de kabızlığa neden olabilir bu yüzden bebeklere daha aralıklı verilmeli onun yerine daha çok meyve püreleri ve sebze püreleri verilmelidir.

Kabızlık uzun sürdüyse ve beraberinde sarı ve/veya yeşil renkte safralar bulunuyorsa muhakkak bir doktora başvurmalısınız.                                                        

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version