Nöroloji sinir hastalıkları ve beyinde gelişen hastalıklar ile ilgilenen bir ana bilim dalıdır. Birçok alt dalı ve bölümleri vardır. Nöroloji son yıllarda çok gelişti ve artık beyinle alakalı her konu nörolojiyi ilgilendirir oldu. Örneğin; epilepsi (sara) hastalıkları, ruh ve sinir hastalıkları, hareket bozuklukları, bunamalar, uyku bozuklukları, beyin damarı hastalıkları gibi hastalıklar ile ilgilenir, araştırır ve tedavi eder. Bu hastalıklar tedavisi zor ve uzun süren fakat iyileşme örneği çok olan hastalıklardır. Yalnızca düzenli bir takip ve itina ile doktor sözünden çıkılmaz ise hasta kısa zamanda düzelir ve normal bir insan gibi yaşamını sürdürebilir.
Nöroloji bölümü daha evvel ruh ve sinir hastalığı bölümü olarak da anılırdı. Daha sonraları psikiyatri ön plana çıktı. Şimdi psikoloji de nörolojinin kısmen alanına girmiş bulunuyor. Nöroloji bilim dalı hastalarının hastalığının incelenmesi aşamasında diğer bilimlerden de istifade eder.
Nöroloji ana bilim dalını üç ana başlıkta ayırabiliriz. Şöyle ki;
1. Nörolojik temel bilimler: Nörolojik temel bilimler kendi içersinde pek çok alt bölümden oluşur. Alt birimler şöyledir:
- Nöroanatomi
- Nörofarmakoloi
- Nörofizyoloji
- Nörogenetik
- Nörohistoloji
- Nöroonkoloji
- Nöropatoloji
- Nöroradyoloji
Nöroloji temel olarak her bilim dalından faydalanır. Vücutta bazı hastalıklar vardır, hastalığın kendisinin varlığı sinirleri yıpratır ve hastanın morali oldukça bozulur. Bu durum bir hastalığın sonucunda nörolojik bir durumun hâsıl olması diye yorumlanır.
Başka bir açıdan bakarsak da şöyle yorumlarız nasıl hastalıklar nörolojik bir sıkıntı, belirti veriyorsa nörolojik bozukluklarda aynen öyle vücudun farklı yerlerinde ağrılar, baş dönmesi, mide bulantıları ve psikolojik bozukluklara neden olabilir. Eklem yerlerinde bariz ağrılar, halsizlikler gibi sonuçlar verebilir.
Nöroloji bölümünde hangi hastalar tedavi edilir?
Nöroloji bölümünde hemen her yaştan hasta gelebilir. Genelde sinir hastalıkları, ve epilepsi hastaları, psikolojik açıdan sıkıntılı olanlara vücuduna inme inenler, el ve ayak uyuşma sorunu yaşayanlar, baş ağrısı olanlar, sürekli baş dönmesi gibi sorunları olanlar, geçici şuur kaybı olanlar ve boyun ve bel fıtığı, nörolojinin ilgilendiği hastalıkların sadece bir kaçıdır.
2. Nörolojik hastalıklar:
Bölüm 1.01 Beyin hastalıkları:
- SAK (subarak noid kanama)
- SVHV infarkt
- SVH kanama
- TİA (GİA)
- Tıkanmalı inme
Madde II. Baş ağrıları:
- Migren
- Başka hastalıklardan oluşan baş ağrıları
Madde III. Epilepsi:
- Sara
Madde IV. MSS nin enfeksiyoz hastalıkları
Madde V. Nöromuskular hastalıklar:
- Hiperkinetik hastalıklar
- Hipokinetik hastalıklar
Madde VI. Demanslar:
- Alzheimer hastalığı
- Levy cisimcikli demans
- Vasküler demanslar
- Diğerleri
- Nöroloji bölümünün hassaten ilgilendiği hastalıklardır. Bu hastalıklar: çeşitli travmalar sonucu, örneğin; düşme, çarpma, trafik kazası gibi olaylar sonrası beyinde oluşan nörolojik durumlardır.