KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANA BİLİM DALI

SERRA KARATAŞ 3.2k Görüntüleme
3 Dk Okuma

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANA BİLİM DALI

     Jinekoloji ana bilim dalı, yani kadın hastalıkları kadın üreme yolları ana bilim dalıdır. Bu bilimin Latince olarak karşı bilimi androloji, yani erkek üreme yolları bilimidir. Jinekoloji (kadın hastalıkları) sadece kadın üreme yolları ile ilgilenmezler. Obstetrik yani doğum bilimi ile alakalı uzmanlık eğitimi alırlar. Kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı eğitimin alan kişilere jinekolog denir. Tıp dilinde bu iki bilime kısaca obstetrik ve jinekoloji anabilim dalı denir. Türkçesi kadın hastalıkları ve doğum anabilim dalı olarak isimlendirilmiştir.

     Jinekoloji üreme organlarında oluşan hastalıklar ile ilgilenir. Öyle ki kadınların hemen her sorunun çözümü genellikle jinekologlardadır.dilerseniz jinekolojinin ilgilendiği hastalıklardan biraz bahsedelim. Bu hastalıklar başlıca şöyledir:

  • Yumurtalıklarda oluşan kistler (over)

  • Myom

  • Polip

  • Vajinit

  • İnfertilite (kısırlık)

  • Endometrit ( halk arasında çikolata kisti olarak bilinen yumurtalık kistidir)

  • Serviks (rahim ağzı) hastalıkları

  • Pelvik inflamatuar hastalıkları

  • Servisit

  • Polikistik over


     Bu gibi hastalıklar ve bunlara ilişkin operasyonları içerir. Ayrıca gebelik döneminde yaşanan sorunlar da jinekolojinin alanına girer. Örneğin; risk oluşturan gebelikler, erken doğum sıkıntısı çeken hastalar ve bu dönemde oluşan patolojiler, düşük, mol gebelik ve dış gebelik, doğum kontrol, menepoz, adet sancıları ve adet düzensizlikleri, rahim sarkması, idrar tutamama ile ilgili problemler ve kadın üreme yollarında oluşan her hangi bir kitle veya kanser vakası gibi durumlarda jinekolojinin alanlarına girer. Gebelik ayları, hafta hafta gebelik gelişmeleri ve doğumla alakalı tüm konularda obstetrik bölümü ilgi alanına girer.


Jinekologlar hangi ameliyatlara girerler?

     Jinekologlar, kadın üreme yollarında oluşan hatalıkların giderilmesinde yapılması gereken cerrahi işlemlere girebilmek üzere cerrahi eğitim de alırlar. Bu ameliyatlar sırası ile şöyledir:

  1. Miyom alınması ameliyatı (myomektomi)

  2. Yumurtalık kisti ameliyatı (kistkektomi)

  3. Vulya biyopsisi

  4. Konizasyon

  5. Leep

  6. Tüp bağlama (tüp ligasyonu)

  7. Rahim alınması ameliyatı (histerektomi)

  8. Ooforektomi

  9. Laporoskopi

  10. Histeroskopi

  11. Servikal serklaj

  12. Küretaj

  13. Koterizasyon

  14. Sistosel-rektosel ameliyatları

  15. Kriyoterapi

     Bu gibi ameliyatlara girerler. Jinekologlar muayene ederken en çok ultrasonografi ile muayene ederler. Ultrasonografi aletleri günümüzde iki türlü muayene eder. Biri göbekten karın yüzeyinden ışın vererek batın gözlenerek diğeri ise alttan girerek gözlemlemektedir. Bu işlemler hastayı zorlayıcı işlemler değildirler, aksine hiç acı çekmez ve çabuk sonuçlanan muayene çeşitlerindendir. 

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Türkiye'de hala kabus olmayı sürdüren bir bölümdür. Teknolojiye en çok ihtiyaç duyan bölümdür. Eşimin çok kez ağlayarak çıktığını bilirim muayenehaneden, ilkellik onları çok yıpratıyor.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version