Genel cerrahi bilim dalı oldukça önemli, detaylı, ayrıntısı çok ve tıpta hemen hemen birçok bölümle alakalı bir bölümdür. Bunun içinde ciddi ilgi, dikkat ve rikkat gerektiren ayrıca tam bir takım çalışması disiplini içersinde işbirliği isteyen bir bilim dalıdır.
Genel cerrahi, vücudun normal işleyişine halel getiren sorunlu bazı bölgelerde yapılan cerrahi müdahalelerin yanında, genel kaide olarak (vücutta oluşan yaraların iyileşmesi gibi, endokrin ve metabolik tedavilerin yaralanmalara olumlu etkileri gibi) konuları içeren bir bilim dalıdır. Ayrıca tedavi eden, çözüm bulan ve birikimleri, eğitimi, yönlendirmesi bakımından da pek çok bölümü (bütün tıp dallarını ve cerrahi bölümlerin tümünü) etkileyen teknik bir bilim dalıdır. Alanında bulunan birçok bilim dalı ile birlikte eş zamanlı çalışır ve tedavi teşhiste en iyi sonucu alır.
Genel cerrahi en çok hangi hasta vakıaları ile ilgilenir?
Genel cerrahi bölüm itibari ile alanında en çok envai çeşitte kanserli hastalar üzerine yoğunlaşır ve onların tedavisi için, hastalığı tanıma, teşhis etme ve tedavi yolu, izlenimler ve takiplerin planlanması bakımından birçok ilim dalı ile işbirliği yaparlar.
Genel Cerrahi ana bilim dalı ile birlikte çalışan bölümler başlıca şunlardır:
- Gastroenteroloji
- Patoloji
- Gelişimsel radyoloji
- Radyoloji
- Medikal ve Radyasyon Onkolojisidir.
Genel cerrahi bölümünün üzerinde durduğu bir diğer alan ise travmatoloji bölümüdür. Travma geçirmiş hastalarda birçok organı etkilediği için Ortopedi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Nöroşirurji ve Üroloji bölümleri ile birlikte hareket edilmektedir. Bilhassa şiddetli biden fazla organın yaralanmasında yukarda saydığımız dalların eşgüdümü genel cerrahi bölümünün görevidir.
Genel cerrahi bölümünün en mühim vazifesi hastanın ameliyatı sonrası ameliyat öncesindeki durumuna gelmesidir. Bu yüzden hastanın psikolojisini düzeltmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri ile beraber çalışılır. Daha sonra ameliyatın etkisi ile iyileşmeler beklenir.
Genel cerrahi bölümünü nasıl oluşmuştur?
Cerrahi uygulamaların dışında tedavi yöntemleri ve çeşitli alanlar hakkında bilgi ve eğitim söz konusu olunca cerrahi bölümler yeterli olmadığından olan bölümlerde, Genel Cerrahi Bölümü başlığı altında ayrı bir bölüm oluşmuştur.
Genel cerrahi bölümü deyince akla gelen bölümler:
- Fıtık cerrahisi
- Safra kesesi ve safra yolları
- Meme
- Tiroit
- Karaciğer
- Pankreas
- İnce ve kalın bağırsaklar
- Makat hastalıkları
- Yemek borusu, mide, cerrahisidir.
Genel cerrahi bölümünden Tıp dünyasının gelişmesi ile beraber uzmanlık dalları ile genel cerrahi bölümünden ayrılan cerrahi bölümler başlıca şunlardır:
- Beyin cerrahisi
- Kulak, burun, boğaz
- Göz
- Akciğer
- Üroloji (böbrekler, idrar yolları, erkek genital bölgeleri)
- Kadın doğum
- Ortopedi
- Plastik cerrahisi
- Çocuk cerrahisi
Bu bölümler kendi alanlarında kendi isimleri ile bölüm olarak işlevini sürdürmektedir.
Acayip bir branş ya, kasaptan daha çok etle uğraşıyorlardır bunlar herhalde. Hele devlete bağlı hastahanelerde genel cerrahlar artık ameliyathaneleri bir mezbaha olarak görüyorlardır.