Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Kas-iskelet, sinir sistemleri yetersizlikleri ve hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen anabilim dalıdır
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı:
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı, İyileştirici Hekimlik (Klinik) Uzmanlık Alanları içerisinde yer alır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi olabilmek için bu alanda dört yıllık bir ihtisas eğitimi almak gerekir.
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde (18/07/2009 tarih ve 27292 sayılı Resmi Gazete) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ana dalına bağlı Algoloji Uzmanlığı ve Romatoloji Uzmanlığı olarak iki yan dal uzmanlığı mevcuttur. Aynı yönetmeliğe göre, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlık eğitimi sonrasında Algoloji Uzmanlığı için iki yıl, Romatoloji Uzmanlığı için ise üç yıl üst ihtisas eğitimi almak gerekir.
Klasik adıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlığı olarak bilinen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanlığı genel olarak kas-iskelet sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisi ve rehabilitasyonunu ile ilgilenen bir tıbbi uzmanlık dalıdır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları fiziyatrist olarak adlandırılır.
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlığı alanına giren hastalıklar:
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları romatizmal hastalıklardan omurilik hasarına kadar çok geniş bir yelpazede yer alan hastalık grubunun tedavisinde görev alırlar. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanlığının ilgilendiği hastalıklar genellikle, kişinin yaşam kalitesini bozan, işlev kaybı oluşturan ve kişiyi başkasına bağımlı hale getiren, kısaca fizyolojik veya anatomik yetersizlikler meydana getiren hastalıklardır.
Bu hastalıkların bazıları aşağıda verilmiştir.
· Romatizmal hastalıklar
Vücudun hareket etmesinde görev alan kaslar ve kemikler ile bu yapıların birbirine bağlantısını sağlayan eklem ve bağ dokularda görülen fonksiyon kayıpları, şekil bozuklukları, şişlik ve ağrılar ile ortaya çıkan hastalık grubudur. Çeşitli adlarla anılan fazla sayıda türü vardır. Bunların bazıları: Psöriatik artrit, behçet artriti, romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut eklem romatizması, kireçlenme (osteoartrit), kemik erimesi (osteoporoz), seronegatif artritler, gut hastalığı, damar romatizmaları (vaskülit), yumuşak doku romatizması (fibromiyalji sendromu), ailevi akdeniz ateşi.
· Lokal kas ve yumuşak doku travmaları, çeşitli kas iskelet sistemi hastalıkları
· Omurgada doğuştan veya sonradan gelişen anormallikler
Omurga eğriligi, omurgada kemik açıklığı (Spina bifida) doğuştan omurga rahatsızlıklarıdır. Omurga rahatsızlıklarının bazıları ise çeşitli sebeplere bağlı olarak sonradan ortaya çıkar. Omurga tümörleri, enfeksiyonlara bağlı omurga tutulumu (omurga tüberkülozu,brusella) omurga kırıkları, omurgada kemik kaymaları ((Spondilolistezis), omurga kireçlemesi gibi rahatsızlıklar omurgada sonradan gelişen rahatsızlıklardır.
· Ortopedik müdahale gerektiren hastalıklar (burkulma ve kırık sonrası eklem sertlikleri, eklem protezleri, eklem incinmeleri, fraktür, subluksasyon, amputasyonlar)
· Nörolojik hastalıklar
Bu hastalıklar santral sinir sistemini etkileyen hastalıklardır. Doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Serebrovasküler olay sonucu gelişen sakatlıklar, kafa travması, multipl skleroz, parkinson hastalığı, bel fıtığı, siyatik, sinir sıkışmaları, periferik sinir yaralanmaları, genetik veya doğum kusurlarına dayalı kas hastalıkları santral sinir sistemini etkileyen hastalıklara örnek olarak verilebilir.
· Duruş (postür) bozuklukları
Normal duruş vücudun normal eğriliklerinin korunduğu, kas ve iskelet sisteminde bir dengesizlik oluşturmayan, uygulanan kuvvetin vücuda dengeli dağıldığı duruştur. Duruş bozuklukları, vücut hareketlerinin çok sınırlı olduğu (atalet içerisinde) bir yaşam biçimi, aşırı kilo, iskelet ve kas sisteminin hatalı kullanımı gibi fiziksel sebeplere bağlı olarak gelişen rahatsızlıklardır.
Fiziksel Tıp ve rehabilitasyon uzmanlığı, alanına giren bazı hastalıklarının tedavisinde fizik tedavi olarak adlandırılan bir tedavi metodunu kullanır. Fizik tedavi düşük voltajlı elektrik akımı, ısı, ışık, su, egzersiz gibi uygulamalardan yararlanılarak yapılan bir tedavidir.
Türkiye'de bu konuda iyi bir uzman bulmak çok zor. Dikkat ederseniz herkesin dilinde fiziğe gittim ama hiç fayda görmedim lafı vardır. Kimisi de fizikten hep geçici yarar görebilmişlerdir. Üzerine eğilinmesi gereken bir konu.