DİŞ HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARI

SERRA KARATAŞ 20.6k Görüntüleme
4 Dk Okuma

Diş hekimliği Ana Bilim Dalları

     Bu uzmanlık alanı diş hekimliği adı altında, diş, ağız boşluğu, damaklar, dudaklardan ve etrafında ki sorunlardan sorumlu bir bilim dalıdır.  Bu mesleği ancak ve ancak diş hekimleri yapabilir. Diş hekimliliği ise 5 yıllık diş hekimliği eğitimi almış diş hekimliği yüksek lisans diploması almaya hak kazanmış kişilerden oluşur. Günümüzde çok kalmasa da önceleri diploma olmaksızın bu işi yapan bireyler bulunuyordu bu nedenle sağlık bakanlığı yıllar önce buna bir çözüm getirdi ve bu diploma olmaksızın diş hekimliği yapanların hapis cezası ile cezalandırılmalarını sağlayacak yasa çıkarıldı. Bu yasa ile artık diş hekimliği diploması olmayan yine de bu işi yapanların “tebabetin icrası” kanunu ve “şarlatanlık” suçu ile yargılanması istenmektedir.

     Diş hekimliği bölümünden mezun diş hekimleri artık ağız ve çevre dokuları alanında her şekilde yetkiye sahiptir. Buna ilaveten 8 ayrı dallardan her hangi bir anabilim dalı üzerine yoğunlaşabilir ve bu alan üzere 4 yıl daha okuyarak istediği alan üzere uzmanlık yaparak görevini bu minval üzere yoğunlaşıp hizmet verebilir.

Diş hekimliği Alanındaki Uzmanlık İsteyen Ana Bilim Dalları

Diş hekimliği öncelikle kendi içerisinde iki bölüme ayrılmaktadır:

  • Klinik ve preklinik

  • Temel branşlar

KLİNİK BİLİMLERİ

Bu birimlerde hekimler, hastalıkları neden olduğunu, sebeplerini, nasıl geliştiğini araştırırlar

  1. Oral Diagnoz ve Radyoloji Anabilim Dalı: ağız ve çevresini ve dişlerin hastalıkların sebeplerini v nasıl oluştuğunu araştıran bilim dalıdır.

  2. Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı: ağız, diş ve çene etrafında tümör veya benzeri hastalıkları araştıran bilim dalıdır.

  3. Ortodonti Anabilim Dalı: iskeletsel ve dişsel bozuklukları inceler ve tedavi eder.

  4. Pedodonti Anabilim Dalı: çocuklarda tüm diş sorunlarını inceler ve diş çürümesine önleyecek materyaller geliştirirler.

  5. Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı: ağız içersinde oluşan yumuşak dokularda ki sorunları inceleyen ve çirkin görünen ağız içi sorunlarını ortadan kaldıran ayrıca, çene ve eklem açılış, kapanışını yapan (oklüzyon) hareketlerini araştırır.

  6. Konservatif Diş Tedavisi Anabilim Dalı: çürükten korumanın yollarını araştırır.

  7. Periodontoloji Anabilim Dalı: diş yapılarında yada çene kemiğinde oluşan hastalıkları inceler.

  8. Endodonti Anabilim Dalı: diş pulpasını ve tedavi yollarını inceler.

TEMEL BİLİMLER:

  1. Anatomi Anabilim Dalı: tüm vücudu inceler ama baş ve boyun önceliklidir.

  2. Fizyoloji Anabilim Dalı: organları işler, oral fizyolojisi ise ağız ve etrafındakileri işler.

  3. Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalı: mikroskopik düzeyde canlıları inceleyen bir bilim dalıdır. Oral histolojisi de bunu ağız ve etrafında olanıdır.

  4. Patoloji Anabilim Dalı: hastalıklı bölgeleri araştırır, parça almak sureti ile çalışırlar. Aldıkları parçayı incelerler. Oral patoloji bölümü de ağız ve çevresini araştırır.

  5. Mikrobiyoloji Anabilim Dalı: vücudun doğal mekanizmasını inceler. Oral mikrobiyoloji ise ağız, diş ve çevresini inceler. Vücutta doğal olan ne varsa hepsini de inceler.

  6. Biyofizik Ana bilim Dalı: insan fiziğinin temellerini anlatır.

  7. Tıbbi biyoloji ve genetik Anabilim Dalı: insan biyolojisini araştırır. Her insanın farklı farklı biyokimyası vardır.

  8. Farmakoloji Anabilim Dalı: kullanılan ilaçları inceler tüm vücuda verilen ilaçların hepsini inceler ve onay verebilir. Oral Farmakoloji de ağız ve çevresine verilen ilaçları inceler.

  9. Biyokimya Anabilim Dalı: vücutta ki bütün sistemleri kimyasal olaylara karşı tepkisini inceleyen bilim dalıdır. Oral biyokimya ise ağız çene ve çevresini işaret eder.

Diş hekimliği anabilim dallarının içerisindeki temel ve klinik branşlar bunlardır.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • Birçok tıp branşından farklı olarak diş hekimliğinin ciddi bir yetenek istediğini düşünüyorum. Her doktor bilgisini başarıyla pratiğe dökemiyor bu işte. Bir de deneyim lazım tabii, mutlaka hakkında yorum duyduğum, eski doktorları seçerim ben.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version