DERMATOLOJİ (CİLDİYE) ANABİLİM DALI

SERRA KARATAŞ 7.1k Görüntüleme
4 Dk Okuma


     Dermatoloji deri hastalıklarının teşhis ve tedavisi ile uğraşan bir anabilim dalıdır. Deri dışında saç, tırnaklar, mukozalar, zührevi hastalıkların (cinsel yolla bulaşan hastalıklar) tanı ve tedavisi de dermatolojinin ilgi alanına girer. Dermatoloji uzmanları laser, kollajen dolgu uygulaması gibi estetik operasyonları da yapmaktadır.

     Deri, vücudun en önemli organlarından biridir. Vücudu örten bir örtü, aynı zamanda iç organlarda oluşan hastalık belirtilerini dışa yansıtan bir aynadır.

     Deri hastalıkları yaygın hastalıklardır. Bunun için dermatoloji giderek önemi artan uzmanlık alanlarından biridir. Klinik dermatoloji hizmetlerinde değişik cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisi üzerine yoğunlaşan belirli alt birimler (yan dallar) oluşmuştur. Bu yan dalların bazıları şunlardır:

  • Kozmetik dermatoloji: Kılcal damar ve varis tedavisi, epilasyon, ciltteki lekelerin tedavisi kozmetik dermatoloji alanının konularına girer.

  • Onkolojik dermatoloji: Deri kanserlerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenir.

  • Fotodermatoloji ve fototerapi: sedef hastalığı ve vitiligo gibi deri hastalığının tedavisiyle ilgilenen bir yan daldır.

  • İmmünodermatoloji: deri hastalıkları ve deri alerjileri üzerine bağışıklık sisteminin rol ve etkilerini belirleyerek buna göre tedavi programı geliştiren yan daldır.

  • Pediatrik dermatoloji: Çocuklarda görülen cilt rahatsızlıkları ile ilgilen alandır.

  • Dermatoalerji 

Bazı önemli cilt hastalıkları:

Nasır: Deri kalınlığının artması şeklinde kendini belli eder. Bazen şiddetli rahatsızlık hissedilir, yani acı verir. Genellikle ayaklar ve ellerde görülür.

Akne: Ciltte görülen kırmızı, iltihaplı kabarıklıklar ve ilerleyen durumlarda deri altında kistik oluşumlara yol açan bir rahatsızlıktır. Vücudun değişik bölgelerinde görülebilir, ancak genellikle yüzde görülür. Akne boyun, sırt, kollar ve omuzlarda da görülebilir.

Uçuk: Sonrasında yaralara dönüşen içi su dolu kabarcıklar şeklinde kendini gösterir. Etmeni virüstür. Uçuklar ağız ve burun etrafında daha çok görülür.

Deri kanseri: Sık görülen kanser türüdür. Açık renkli ciltler bu hastalığa daha yatkındır. Güneş ışınlarına doğrudan ve uzun süreli maruz kalma bu hastalığın riskini artırır. Kanserojen maddelerle temas etmek durumundaki iş kollarında çalışan insanlar da risk altındadır.

Tırnak mantarı: Etmeni, Trichophyton rubrum, Trichophyton interdigitale ve Candida gibi çeşitli mantarların oluşturduğu bu rahatsızlık genellikle ayak tırnaklarında görülür.

Zona: Su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşı olunmasına rağmen suçiçeği virüsü sinir köklerinde inaktif (uyku) durumda yaşamını sürdürür. Bu virüs bazı kişilerde, nedeni bilinmeyen bir şekilde aktif hale geçerek deride yayılır ve hastalığı oluşturur. Birçok hastalıkta olduğu gibi stres zonayı tetikleyen bir faktördür. Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklarla birlikte ikinci bir hastalık (sekonder enfeksiyon) olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle ileri yaşlarda (elli ve üzeri yaşlarda) görülür.

Vitiligo: Deride renk maddesi (pigment) kaybının neden olduğu beyazlaşmadır. Beyazlaşma vücudun herhangi bir yerinde olabilir, ancak çoğunlukla yüz, el ve kollarda, bacaklarda görülür.

Sedef Hastalığı: Genellikle kafa derisinde, diz ve dirseklerde kırmızı renkli üzerinde sedef benzeri pullar olan yaralar ile ortaya çıkar. Şiddeti kişiden kişiye değişir. Bazı kişilerde çok hafif seyreder ve kişi hasta olduğunu bile farkedemez. Çok şiddetli seyreden, vücudun geniş bir alanını tutan vakalar da görülebilir. Sedef hastalığının nedeni bilinmemektedir ve hastalık bulaşıcı değildir.


 

Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlığı:

     18/07/2009 tarih ve 27292 sayılı resmi gazetede yayımlanan Tıpta ve Diş hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği hükümlerinde Dermatoloji konusuyla ilgili olarak Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlık alanı yer almaktadır. Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlığı İyileştirici Hekimlik (Klinik) Uzmanlık Alanları içerisinde yer alır. Deri ve Zührevi Hastalıkları uzmanlığı eğitim süresi dört yıl olan bir uzmanlık alanıdır.

Bu İçeriği Paylaşın
1 Yorum
  • O kadar çok ben var ki bende de kanser riski söylentisi yüzünden korkuyorum dermatoloğa gitmeye. Hem et beni, zamanla büyümüş olan hem de normal benler var. Birisi beni gitmem için cesaretlendiriverse ne güzel olurdu!

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version