Cerrahi bir işlem geçirecek olan hastaların anestezi veya anesteziyi ilgilendiren konular hakkında ne yazık ki pek bilgisi yoktur. Bu durumda hastalarda kafa karışıklığı ve sağdan soldan kulaktan dolma bilgiler ile bir takım yanlış bilgiler edinilmesine neden oluyor. Örneğin, genellikle hastaların ekserisi ameliyatı yapan kişinin sadece cerrah olduğunu düşünür ve tek bir doktor ile bu işin sonuçlandığı yargısına varır. Bu nedenledir ki ameliyata girecek hastalar iyi bir cerrah bulunca her şeyin bittiğini sanırlar, oysa ki ameliyatta en önemli işlevi üstlenen anestezi uzmanlarıdır. Hastalar iyi bir cerrah tercih ederken iyi bir anestezi uzmanını tercih etmek hiç akıllarına gelmez.
Anestezi ne demektir? Ne işe yarar? Genel, bölgesel ve lokal terimlerinden kasıt nedir? Bunların tüm yanıtları verilmeli ve bu noktada halkımız bilinçlendirilmelidir.
Anestezi nedir?
Anestezi duyu kaybı demektir. Hissedememek ve algılayamamak anlamındadır. Anestezi uyguladığınızda bir hastaya, hasta uyguladığınız yeri hissetmemeye başlar. Anestezi oldukça önemli ve hayatidir. Anestezi uzmanları bu nedenle sıkı bir eğitimden geçer ve yaptıkları işin ne kadar önemli ve hayati olduğunu bilirler. Anestezi uzmanları gerekli donanım ve vukufiyete sahip olarak mezun olurlar.
Anestezi üç kısma ayrılır:
- Genel anestezi
- Bölgesel anestezi
- Lokal anestezi
Genel Anestezi
Halk arasında narkoz olarak bilinen anestezinin tüm vücutta beyin melekeleri de dâhil hepsinin hissedememe ve algılayamama hailidir. Bir nevi uyku hali gibi olan bir hadisedir. Hasta hiç bir şey hissetmez, genel anestezi çok önemli ve kritiktir. Hastaya verilen narkozun miktarının ayarlanması ve hastanın uyandırılma süresi hepsi anestezi uzmanı tarafından ayarlanır ve hasta onun kontrolündedir.
Ülkemizde önceleri en küçük operasyonlarda bile genel anestezi yapılırdı. Teknolojinin de gelişmesi ile diğer anestezi bölümlerinin oluşması sayesinde artık insanlarımız küçük operasyonlarda genel anestezi olmuyor ve genel anesteziye göre daha kolay diğer anestezi çeşitlerini tercih edip operasyonun etkisinden daha da çabuk kurtulabiliyorlar
Bölgesel Anestezi
Vücudun bir bölümünün uyuşturularak hissedilmemesi sağlanır. Birçok açıdan genel anesteziden daha güvenilirdir. Hastanın hava yollarında herhangi bir komplikasyon gelişme tehlikesi yoktur bu bakımdan genel anesteziye göre daha çok tercih edilmelidir. Bölgesel anestezi; birçok şekilde yapılabilir. Örneğin;
- Hastanın bir uzvunu (kol, bacak) blok şeklinde uyuşturarak
- Epidural yada snipal anestezi yani omurilikteki sinirlerin lokal anestezi kimyasalları ile uyuşturulmasıdır.
Hasta bu anesteziler ile geçirdiği operasyonlar sonrası daha çabuk iyileşir ve daha az ağrı çeker.
Lokal Anestezi
Vücutta küçük operasyonlar da sadece kesilen alanı uyuşturmak için kullanılır.
Sedasyon
Hastada oluşan operasyon gerginliğini alır. Tamamen hastayı sakinleştirmek için kullanılır. Hastanın bilinci açık olsa da anlık hafıza kaybı söz konusudur.
Anestezistler hastanın adını soyadını ve genetik bilgisi olması açısından geçmişinde hastanın geçirdiği tüm operasyon ve hastalıkları, ayrıca hastanın annesinin ve babasının geçirdiği hastalıklara kadar her bilgiyi öğrenmelidir. Bu bilgiler hastanın kendi sağlığı için oldukça önemli bilgilerdir.
Çok ufak bir operasyon geçirdim özel hastanede. Genel anesteziyi yapan anestezi teknisyeniydi. eşim operasyondan sonra çok kızdı, teknisyen anestezi yapamaz diye, anestezi uzmanı olmalıymış yapan. O anın sersemliğiyle unutmuştum bu olayı, yazıyı görünce anımsadım. Acaba yasal olarak durum ne?