Acil Tıp Anabilim Dalı
Acil tıp bilimi Türkiye’de ilk olarak üniversiteler arasında, acil tıp ana bilim dersi olarak Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından dersliği açılmış bölüm olarak ilk mezunlarını bu üniversiteden vermiştir. Bu nedenle 1993 yılından itibaren Dokuz Eylül Üniversitesi Acil Servisi hem akademik boyutlarda, hem de yapılan araştırmalar ile desteklenerek bilimsel olarak da acil servis hizmetleri vermeye başlamıştır. Bu üniversitemizden sonra Türkiye'nin hemen her tıp fakültesinde bu uzmanlık oluşmuş ve akademik ve bilimsel araştırmalar gerçekleşmektedir.
Acil tıp ana bilim dalında içerik olarak tıbbi hangi konular işlenir?
Bu anabilim dalının kurulması ve aktifleşmesi ile birlikte bu uzmanlığı yapan asistanlar tamamen acil müdahaleye yönelik yetiştirilir ve defalarca tatbikat yaparak acil müdahaleye tam hazır hale getirilerek, insan hayatının değeri önemini iyice kavrayarak mezun olurlar. Aldıkları dersler:
- Hastaya ilk yaklaşım
- Tehlikeli bir durumda sağlam irade için psikolojik terapi
- Her durumda yapılması gerek ilk yardım
- Hastanın sağlam nefes alması için solunum açma teknikleri
- Hiçbir tarafının kırılmaması için anatomi dersleri
- Gerektiğinde yapabilecekleri küçük cerrahi işlemler.
- Nasıl bir hastalık olursa olsun her tür hastalığa karşı ilk müdahale için alt yapı bilgisi.
- Radyoloji dersleri
- Acil müdahaleyi koordine ve planlama alanın da özel eğitim
En çok ve en sık olarak eğitim boyunca pratikolarak tatbikat yapılmasının nedeni: Öğrencinin acil müdahaleye hazır olması bakımından el çabukluğu ve hızlı düşünebilmesi ve yapması gerekenleri iyice kavraması için sürekli olarak tatbikat yaptırılır. Mezun olan öğrenci karşılaştığı acil herhangi bir durumda ne yapacağını bilir ve gereken müdahaleyi vaktinde ve hasta hemen hemen hiç zarar görmeden hastaneye yetiştirir.
Acil tıp ana bilim dalı tıbbi ana bilim dalları arasında zor değil fakat önemli bir yerdedir. Vazife ve sorumluluk gerektiren cankurtaran ve hayata kazandıran bir ana bilim dalıdır. Çünkü çoğu kaza veya hastalıklarda ilk müdahale oldukça önemidir. Çünkü ilk müdahale hayat kurtarırken, yanlış, bilinçsiz ve eğitimsiz işinin erbabı olmayanlar tarafından yapılan müdahaleler ise hayat bitirebilir.
Şöyle oluyor efendim, tıp fa.ini 2. likle bitiriyorsunuz, hiç bilmediğiniz bir yere atanıp ilk deneyimlerinizde şok üstüne şoklar yaşıyorsunuz. Nöbet eziyeti yüzünden hayatınızı bir türlü düzene sokamıyorsunuz. Sonra bir günbakıyorsunuz ki, uzmanlaşmak istemiyorsunuz, hatta mesleğinizi yapmak istemiyorsunuz. Muhteşem Yüzyıllara gömülüp kendi hayatınızı düşünmemeye bakıyorsunuz.