Osmanlı Sultanı 3. Selim'in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan Yıldız Sarayı 2. Abdülhamit döneminde Osmanlı'nın devleti yönettiği ana sarayı olarak kullanılmıştır.
Konu Başlıkları
Yıldız Sarayı tek bir parçadan oluşmayıp bugünkü Beşiktaş ilçesi sınırları içinde yer alan bir bölgede bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünü olarak bulunmaktadır.
Yıldız Sarayı'nın olduğu bölge saray yapımından önce bir avlanma bölgesi olarak kullanılmaktaydı. Özellikle Kanuni Sultan Süleyman zamanında bu bölge gözde av partileri için kullanılan ve içinde bir çok yaban hayvanının yaşadığı bir bölge idi.
Daha sonraları şehrin yavaş yavaş büyümesi ile sarayın bulunduğu yer şehir içinde kalmaya başlamış bu neticede sarayın olduğu yerlere çeşitli yapılar yapılmıştır. Şehir içinde kalmasına rağmen hala doğal yapısını koruduğu için daha sonraları bu bölgeye bir saray inşa ettirilmiştir.
Devrin en önemli saraylarından ve en gözde yapılarından birisi olan Yıldız Sarayı'nın kullanış amaçlarından bir tanesi de denize daha uzak olmasıdır. Nitekim Yıldız'dan önce ana saray olarak kullanılan Dolmabahçe Sarayı 2 adet ihtilal gördüğünden padişah Abdülhamit daha korunaklı bölgede olan Yıldzı Sarayı'nı ana saray olarak kullanmıştır.
Ayrıca saray dönemin bazı ünlü davalarına da ev sahipliği yaptığından Yıldız Mahkemesi olarak da adlandırılmıştır. Saray Abdülhamid dönemin en gözde yapısı iken Abdülhamid'in tahttan indirilmesine sebep olan 31 Mart Vakası sırasında yağmaya uğramış, bu neticede bazı kısım ve bölümlerinde tahribatlar meydana gelmiştir.
Yıldız Sarayı'nda günümüze kadar kendini koruyabilmiş sanat eserleri ise şunlardır.
Yıldız Camii:
II. Abdülhamid tarafından 1885–1886 yılları arasında yaptırılmıştır. Camii bugünkü Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nın kuzey kesiminde yer almaktadır. Caminin asıl adı Hamidiye olmasına rağmen daha çok Yıldız Camii olarak bilinmektedir.
Yıldız Sarayı Saat Kulesi:
1890 yılında inşa edilmiştir. Yıldız Camii'nin kuzey yönünde bulunmaktadır. Dönemin oryantalist yapılarından bir tanesidir.
Porselen Üretimevi:
1895 yılında açılan bu porselen evi sarayın ve ülkenin ileri gelen binalarına misafirleri ağırlamak için üretilecek lüks porselenleri karşılaması için yapılmıştır. Burada üretilen porselenler İstanbul'un en önemli manzarası olan Boğaziçi'ni resm ediyordu