YILDIZ SARAYI MÜZELERİ

Buğra KURU 5k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Önceleri avlanmaya elverişli sebze bostanlarının bulunduğu, Beşiktaş sırtlarında bir yere konumlandırılan Yıldız Sarayı, bugün büyük bir koru ile çevrelenmiştir. Sarayın bulunduğu bu koru alanı yaklaşık 700 000 metre kare alan kaplar. Yani Yıldız Sarayı dendiği zaman aslında tek bir yapı akla gelmemelidir, bir çok yapıdan meydana gelmiş olan büyük bir kompleks olarak düşünülmelidir.

    Bu bölgenin Sultan II. Mahmud tarafından (1808 – 1839) yaptırılan ve ismi Yıldız Köşkü olan bir bir yapıdan dolayı Yıldız olarak anıldığı rivayet edilir. Yıldız Köşkünün inşasından önce bölgede III. Selimin annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı köşkün bulunduğu bilinmektedir. (1789 – 1807)

    Yıldız Sarayı kompleksi günümüzdeki ihtişamını Sultan Abdülaziz zamanında yakalar.  Abdülaziz’in yaptırdığı Büyük Mabeyn, Malta, Çadır Köşkleri ve Çit Kasrı bu dönemin en önemli eserlerinden birisidir.

    1877 yılına gelindiğinde ise, II. Abdülhamid ( 1876 – 1909 ) Dolmabahçe Sarayı’ndan taşınarak buraya yerleşir. Böylece devletin idaresi İstanbul’un fethinden beri 4 farklı saraydan yapılmış olacaktır. Sultan Abdülhamid bu alana aynı zamanda başka köşkler, müze, tiyatro, hamam, atölyeler de yaptırmış ve bahçe düzenlemesini yaptırtmıştır.

    Yıldız Sarayı, avlular etrafında yer alan çeşitli yapılar ile klasik Türk saray mimarisinin en son örneği olmasından dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. Yüksek duvarlarla çevrili saray kompleksi dışında, girişte Hamidiye Camii, Saat Kulesi ve Agavat Dairesi ile çevrede Orhaniye, Ertuğrul, Balmumcu kışlaları yer alır.

    Esas saray yapısı ise üç avlu çevresinde toplanır. Harem yapıları tiyatro, gedikli cariyeler yapısı ise III. Avlu çevresine yapılmıştır. Sarayın doğuya bakan yönünde ise Şale Köşkü’nden başlayıp Cihannuma Kasrı’na kadar giden büyükçe bir havuz bulunur.

    Bugün büyük bir bölümü İstanbul Belediyesi’ne ait olan bu alan günümüzde sergiye açık bir müze halini almıştır. Müze içerisinde genellikle sarayda bulunan ve marangozluğa çok meraklı olan Sultan Abdülhamid tarafından bizzat yapılan mobilyalar sergilenmektedir.


    Aynı zamanda saray kompleksi içinde bulunan 2. Müze ise Yıldız Sarayı Tiyatrosu’dur. Bu müzede dönemin tiyatro oyunlarında kullanılan kostümler ile bazı tiyatro belgeleri sergilenmektedir.


    Yıldız Sarayı Müzelerine nasıl gidilir?

    İstanbul’un Beşiktaş semtinde bulunan müze, Yıldız Parkı olarak adlandırılan parkın hemen yanında bulunmaktadır. İstanbul Belediye otobüslerinin Beşiktaş ve Taksim istikametine giden otobüsleri ile bu müzelere oldukça rahat bir şekilde ulaşılabilmektedir.

    Müze Salı günleri dışında her gün 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaretçilerini beklemektedir. Giriş ücreti 8 TL olup, 18 yaş altı çocuklar ile 65 yaş üstü yaşlılar için ücretsizdir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version