MUDANYA MÜTAREKE EVİ MÜZESİ

Buğra KURU 3.7k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Mudanya, Bursa iline bağlı şirin ve küçük bir sahil kasabasıdır. Marmara Bölgesi’nin Bodrumu da denen ilçenin klimasının temizliğinden dolayı birçok sıtma hastası da bu kasabada yaşamayı tercih eder.

    Mudanya, çok köklü bir geçmişe sahiptir. Antik Yunan’dan beri yerleşim gören Mudanya’nın ilk adı Apameia, daha sonra Roma İmparatorluğu döneminde Myrleia olmuştur. Daha sonra Bizans dönemine geldiğimizde ilçenin isminin Montania olduğunu görüyoruz, Osmanlı döneminde de bu isim değişerek bugünkü halini almıştır.

    Bunun dışında, milli tarihimiz için de önemli bir dönemecin yaşandığı yer olması bakımından Mudanya önemli bir mihenk taşıdır. Mustafa Kemal önderliğindeki Türk Milleti’nin başlattığı Kurtuluş Savaşı’nda düşmanın İzmir’den denize dökülmesini takip eden süreçte, müttefik devletler Ankara Hükümeti’nden barış istemek zorunda kalmıştı. Mustafa Kemal her zaman barış yanlısı bir devlet adamı olduğundan bu öneriyi kabul eder ve müttefikler ile işte bu şirin sahil kasabası; Mudanya’da toplanmayı kabul eder.

    Toplantıya İngiltere, Fransa, İtalya ve Türkiye’yi temsilen İsmet Paşa katılır. Yunan temsilcisi ise bir gemi ile Mudanya açıklarında beklemek zorunda kalır, zira Türk tarafı cephede yendiği düşmanını muhatap olarak görmez. Görüşmeler çok çetin geçer ve sonunda genel olarak bizim yararımıza olacak şekilde Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanır. Bu antlaşma sonucu Türkiye’nin Osmanlı döneminden kalan uzun yıllardır içinde olduğu savaş durumu fiilen sona ererek günümüze kadar süre gelmiş olan barış ortamı sağlanmış olur.

    Bu yukarıda sayılan nedenlerden dolayı Mudanya Ateşkes Antlaşması, milli tarihimizde önemli bir dönüm noktasıdır. Zira savaşı bitiren bu antlaşma, Lozan Barış Antlaşması’na zemin hazırlamış, İsmet Paşa’nın akıllı manevraları ile Lozan’a oldukça avantajlı bir şekilde gitmemize olanak tanımıştır.

    Bu antlaşmanın imzalandığı bina, o zamanlar Rum bir vatandaşın sahip olduğu, denize sıfır konumda tipik bir yalı eviydi. Antlaşmanın yapıldığı bu 2 katlı bina, daha sonraları Mudanya’nın gelişmesine büyük katkılar sağlamış olan Hayri İpar tarafından satın alınarak restore edilmiş ve  1936 yılında müze olması şartı ile Mudanya Belediyesi’ne bağışlanmıştır.

    Bu gün Mudanya sahilinin sonunda, eski günlerini aratmayacak sadelik ve güzellikte, tarihte yer aldığı güzide yerin mağrurluğu ile bütün Mudanya’yı ve denizi selamlayan müze ziyaretçilerini bekliyor.


Mudanya Mütarekesi Evine Nasıl Gidilir?

    Mudanya Mütarekesi Evi Müzesi, Mudanya’nın batısında, sahil kesiminin hemen sonunda, eski Mudanya evlerinin başladığı sokağın hemen başında bulunur. Bursa şehir merkezinden kalkan minibüsler ile ilçeye ve bu müzeye ulaşmak oldukça kolaydır. Pazartesi hariç haftanın her günü açık olan Mütareke Evine giriş tamamen ücretsizdir.

    Mütareke Evini ziyaret etmek için Mudanya’ya geldiğinizde, evin hemen yanındaki eskiden Rum vatandaşların yaşadığı eski Mudanya evlerini de görmeden evinize dönmemenizi tavsiye ederim.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version