İstanbul’da bulunan Hisar Müzeleri, anıt-müzeler olarak düzenlenerek ziyarete açılmış olan müzelerimizlerdir. Bunlar;
- Rumelihisarı Müzesi
- Yedikule Hisarı Müzesi
Rumeli Hisarı Müzesi
İstanbul Boğazı’nın Rumeli yakasında bulunur. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fetih amaçlı kuşatmadan önce, 1452 yılında Boğazın kontrolünü elinde bulundurmak, şehre yardımların ulaşmasını engellemek amacıyla, Anadolu Hisarı’nın tam karşısına yaptırmış oldu Hisardır.
Hisar, Dış Kale, İç Kale ve kuleler olmak üzere toplam 3 bölümden oluşur. Dış Kale duvarlarının üzerinde silindir biçiminde 3 kule yükselir. Hisar; geçmişten günümüze bir çok restorasyon geçirmiştir. III. Selim’in talimatıyla büyük bir onarım gören yapı, 1953 yılında dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın talimatıyla restore edilmiş ve daha sonra müze olarak hizmete açılmıştır.
Müzede özel bir sergileme alanı bulunmamakla birlikte, hisar içerisinde bulunan toplar, gülleler ile haliç boğazının kapatıldığı söylenen zincir burada sergilenmektedir.
Rumeli Hisarı Müzesine Nasıl Gidilir?
Rumeli Hisarı, İstanbul’un Sariyer semti sınırları içerisindedir. Bu semte giden otobüsler ile “hisar” durağında indiğiniz zaman müzeye gidebilirsiniz.
Müze Çarşamba günleri dışında 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır ve giriş ücreti 5 TL’dir.
Yedikule Hisarı Müzesi
İstanbul surlarının büyük bir bölümünü Yedikule Hisarı kaplar. Bizans devri zamanında İmparator Teodosius’un yaptırdığı Zafer Takı’nı İmparator 2. Teodosius iki yanından duvarlar yaptırdı ve bu yapıyı surlarla birleştirdi. Buraya da 4 kule yaptırdı. İstanbul’un fetih edilmesinden sonra Sultan Mehmet, buraya 3 ayrı kule daha yaptırarak, kule sayısını 4’ten 7’ye çıkarır. Osmanlı zamanında bu kuleler hazine ve cephane olarak kullanılmıştır.
Tarihi rivayetlerde ise özellikle Genç Osman zamanında rastlıyoruz. Genç Osman’ın burada boğduruldu söylenir. 25 yıl kadar önce restore edilerek müze halini alan Yedikule Hisarı, ziyaretçilerini beklemektedir.
Yedikule Hisarı Müzesine Nasıl Gidilir?
Yedikule Hisarı Müzesi, Sarayburnu’ndan Bakırköy’e giden sahil yolu üzerindedir. Dolayısıyla buraya ulaşmanın en kolay yolu sahil yolunu izlemektir. Müze P.tesi hariç haftanın her günü ziyarete açıktır. Hisar, müze olarak kullanılmasının yanı sıra çeşitli sanat aktivitelerinde de günümüzde kullanılmaktadır.