İstanbul Galata Mevlevihane Müzesi (ya da Divan Edebiyatı Müzesi) 1973 yılında Galata Mevlevihane’sinde ziyaretçilere açılmıştır.
İstanbul’un ve Türkiye’nin ilk Mevlevi dergahlarından birisi olan Galata ( diğer bir adıyla Kulekapısı) Mevlevihane’si, 1491 yılında İskender Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Dergahın ilk şeyhliğini Sinoplu Safayi Dede yapmıştır. 1764 yılına gelindiğinde ise büyük bir yangın sonucu harap olan Mevlevihane, bu tarihten hemen sonra yeniden yaptırılmıştır. 1791 yılından sonra, bir divan şairi olan Şeyh Galip de Mevlevihane’ye atanmıştır. Mevlevihane’nin son şeyhi ise Celaleddin Dede’dir. Cumhuriyet döneminde tekke ve zaviyelerin kapatılması kanunu ile kapatılan Mevlevihane, uzun bir süre yerleşim görmemiştir.
1965 yılından sonra onarılmaya başlanan dergah, onarım ve restore işlemleri tamamlandıktan sonra Divan Edebiyatı Müzesi olarak düzenlenmeye ve Mevlevilikle ilgili eserlerinde toplanmasına başlanmıştır. Galata Mevlevihanesi türbeleri ile mezarlığında bir çok Mevlevi büyüğü gömülüdür. Ayrıca müzenin girişinde hemen sağ tarafta büyük bir kütüphane bulunur.
Mevlevihane’nin arka salonları ile üst salonunun bir kısmında Türk yazı sanatının güzide örnekleri bulunur. Sülüs, nesih, talit, divani yazı türlerinde yazılmış olan bu levalar görülmeye değer eserlerdendir. Vitrinlerinde ise Osmanlı Divan şairlerinden bir kaçının el yazmaları, müzik aletleri, seccadeler ile bazı gravürler bulunmaktadır.
Bu gün de zaman zaman Mevlevi gösterilerinin düzenlendiği müze, ziyaretçilerini beklemektedir.
Galata Mevlevihane Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Müze, İstanbul’un Beyoğlu semtinde bulunmaktadır. İstiklal Caddesinden boğaza doğru yüründüğünde, caddenin sonunda yer alır. Hemen yanı başında bulunan İETT Raylı Taşıma Daire Başkanlığının önünden geçen tramvay ile de bu müzeye ulaşmak oldukça kolaydır.
Pazartesi hariç haftanın her günü ziyarete açık olan müzeye girişler 5 lira ile ücretlendirilmektedir. Çok derin manevi duyguların saklı olduğu bu mimari harikasını ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.