BURSA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Buğra KURU 3.7k Görüntüleme
3 Dk Okuma

     Oldukça eski bir kent olan Bursa, prehistorik yani tarih öncesi çağlardan itibaren iskân edilmeye başlamıştır. Günümüzde de halen oldukça önemli bir sanayi – tarım kentidir.


     Yakın zamanda keşfedilen Şahinkaya Mağarası, Bursa’nın tarihini Orta Paleolitik döneme yani yaklaşık olarak İ.Ö. 200 000 ile 50 000 yılları arasına kadar getirdi. Rastlantı sonucu bulunan mağarada 2007 yılında Uludağ Üniversitesi tarafından araştırmalar yapıldı. Araştırmalar sonucu mağarada küçük insan yapımı aletler bulunduğu tespit edildi. Büyük bir ihtimalle zaman zaman ayıların zaman zaman ise insanların iskânda bulunduğu bu mağaranın çok yakınından geçen bir suyolunun bulunması da bu tezi destekleyen önemli bir etkendir. Ancak mağarada ufak bir yüzey araştırması dışında kapsamlı bir araştırmanın yapılmaması, bu sonuçları sadece bir tez yapmaktan öteye götüremiyor.


     Daha sonra neolitik döneme geldiğimizde, yani insanların mağaralardan çıkarak köy kurmaya başladığı dönemde,  özellikle İznik ve Yenişehir çevresinde oldukça fazla sayıda yerleşim olduğunu görüyoruz. Marmaracık Höyük, Üyücek Höyük ve son yıllarda kazısı İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan Aktopraklık Höyük, bölgenin önemli neolitik – kalkolitik merkezleridir.


     Aktopraklık Höyük ile Bursa’nın şuan ispatlanmış olan en erken tarihi yaklaşık olarak İ.Ö. 9000’lerdir. Çok sayıda ev yapısı ve mezarların ortaya çıkarıldığı Aktopraklık, kentin geçmişine büyük ölçüde ışık tutuyor.

     İznik ise, antik çağlardan Selçuklu’ya, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar iskan görmüş, önemli bir merkezdir. Şuan İznik’te bulunan Grek Tiyatro’sunun kazıları, Bursa Arkeoloji Müzesi ekipleri tarafından devam ettirilmektedir.

     Bursa Arkeoloji Müzesi, işte yukarıda saydığımız ören yerlerinden elde edilen buluntular ile dolup, taşan güzide müzelerimizden birisidir. Müzede, Bursa ve çevresindeki höyüklerden gelen çok sayıda seramik kap buluntusu olduğu gibi, İnegöl ilçesinde bulunan antropolojik kazılardan elde edilen 15 milyon yıllık hayvan kemikleri de sergilenir. Antik çağlara geldiğimizde ise, Bursa ve çevrsinde kurulmuş olan Bithynia krallığının bastırdığı sikkeler, bu müzenin envanterinde bolca yer alan bir diğer buluntu çeşididir.


Bursa Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?

     Kentin Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde, yani Osmangazi sınırları içerisindedir. Şehrin futbol takımının maçlarını yaptığı stadyumun hemen yanında bulunan kültür park sınırları içerisinde yer alan arkeoloji müzesine ulaşım oldukça kolaydır. Şehrin içlerine kadar giren metronun bir durağı olan “Kültür Park” durağında inerek, ziyaretçiler Arkeoloji Müzesi’ni rahatlıkla bulabilirler.

     Ancak 2010 yılından beri müzenin restorasyonda olduğunu belirtmemiz gerek. Yukarıda da anlattığım gibi, bölgede çıkan çok sayıda buluntuyu bünyesinde barındıran müze, hem alanını büyütmek hem de elindeki buluntular için şartlarını iyileştirmek için kapsamlı bir restorasyon işine girişti. Alınan son bilgilere göre 2013 yılında tekrar ziyarete açılacak olan müze, çok özlediği ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version