ORDU ETNOGRAFYA MÜZESİ (Paşaoğlu Konağı)

Buğra KURU 4.6k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Ordu Etnografya Müzesi’nin bulunduğu Paşaoğlu Konağı, 1869 yılında Paşaoğlu Hüseyin adlı bir Osmanlı beyi trafından yaptırılmıştır. Osmanlı devrinin 19. Yüzyıl mimari sanat örneklerinin en iyilerinden birisi olan konak, cumhuriyetten sonraki dönemde kamulaştırılmıştır. 1987 yılına gelindiğinde de restorasyonu tamamlanarak, müze olarak düzenlenmiş ve etnografya müzesi olarak hizmete açılmıştır. 

    Söz konusu konak zemin katı ile beraber toplam üç kattan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci katın dış cephesinde bulunan ve taş işçiliğinin en güzel örneklerini sergileyen yarım sütunlar oldukça görülmeye değerdir. Bunun dışında işlemeli ve üstü saçaklı pencereleri de gene Osmanlı Devrinin taş işçiliğini göstermesi hususunda oldukça önemlidir.


                
Konağın üst katında bulunan sofanın tavanı ise yağlıboya desenler ile süslenmiştir. Bunun yanı sıra söz konusu süslemeler konağın haremlik ve selamlık odalarında da devam eder. 1987 yılından önceki restorasyonda birinci kat Etnografya salonu olarak düzenlenmiştir. Konağın bu bölümünde, daha doğrusu müzenin bu seksiyonunda, Ordu ve yöresinden derlenmiş kadın ve erkek giysileri, çeşitli madenlerden imal edilmiş takılar, silahlar, çeşitli kaplar ve çini eserler sergilenmektedir.

    Konağın ikinci katında ise sofa, misafir odası, oturma ve yatak odası, yüzlükler döneminin özelliklerini gösterecek şekilde teşhir edilmektedir.


Ordu Etnografya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    19 Eylül Stadyumu’nun hemen iki alt sokağında bulunan Selimiye Mahallesinde konumlandırılmış olan müzeye ulaşım belediye otobüsleri ve minibüsleri ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.

    Pazartesi hariç haftanın geri kalan her günü saat 08:00 ile 17:00 arası ziyarete açık olan müze, bölgenin geçmişine ilgi duyan ziyaretçilerini bekliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version