Çorum ilinin yakın çevresinde bulunan bölgede Anadolu’nun tarih öncesi ve Hitit dönemine ışık tutan Boğazköy, Alacahöyük, Pazarlı, Büyük Güllücek gibi merkezler bulunur. Bu merkezlerde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları neticesinde 1937 yılında ilk müzecilik girişimleri yapılmıştır. İlk başlarda depo olarak hizmet veren müze müdürlüğü, 1966 yılında yeni müze binasının inşasının başlaması ile yeni bir ivme kazanmıştır. Söz konusu bina 1968 yılında tamamlanıp, aynı yıl ziyarete açılmıştır.
Bu müzede, Çorum ili ve çevre iller ile kasabalardan elde edilen arkeolojik ve etnografik değer taşıyan eserler sergilenir. Müzede toplam dört salon bulunur. Ancak müzeye ilk girildiğinde bu salonlar yerine müzenin bahçesi dikkat çeker. Müzenin bu bölümünde Bizans dönemine tarihlenen mezar taşları ile, klasik çağ mimarisinin örnekleri sergilenir.
1. Salon
Bahçeden geçilip müzeye girildikten sonra sol tarafta bulunan bu salonda; bölgenin Prehistorik çağ dediğimiz tarih öncesi devirlere ait insan yapımı taş aletler ve pişmiş topraktan kaplar ile bir takım buluntular sergilenmektedir. Bunların yanı sıra Roma ve Bizans dönemlerine tarihlenen bir takım seramik kap kacak örnekleri ile, süs eşyaları, sikkeler, heykel ve kabartmalar da müzenin bu seksiyonunda teşhir edilen eserler arasındadır.
2. Salon
1. Salonun hemen karşısındaki merdivenli salonda, Çorum çevresinde yapılan bir takım kazılardan ele geçmiş buluntular teşhir edilmektedir. Alişar ve Boğazköy kazıları sırasında gün yüzüne çıkartılmış olan, Hitit öncesi, Hitit ve Frig dönemlerine tarihlenen eserler oldukça dikkat çekicidir.
3. Salon
Sol tarafta bulunan diğer bir salon, diğer salonlara göre biraz daha küçüktür. Bu salonda gene Çorum çevresinde yapılan bazı arkeolojik kazılarda elde edilen eserler sergilenmektedir. Pazarlı ve Kuşsaray kazılarından ele geçen buluntuların sergilendiği bu bölümde, aynı zamanda söz konusu kazıların kazı yerlerinin birer maketleri de sergilenmektedir.
4. Salon
Müzenin en büyük salonu olan bu salon da, diğer 2 salon gibi Çorum ve çevresindeki kazılardan elde edilen buluntulara ayrılmıştır. Alacahöyük kazıları sırasında ele geçen prehistorik çağdan başlayarak Hitit ve Frig dönemlerine kadar seramik, kemik, taş ve madeni eserler burada sergilenmektedir.
Müze binasının orta seksiyonunda da, Çorum ve Bölgesinden toparlanan İslami dönemlere ait eserler sergilenir. Bu eserler arasında, bölgenin kadın ve erkek giysileri, ahşap kapı kanatları, el işlerinden örnekler, süs takıları, örmeler ve yazıtlar bulunur.
Çorum Müzesine Nasıl Gidilir?
Çorumda hizmet veren hemen hemen bütün otobüslerin geçtiği Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan müzeye bu otobüsler ile ulaşım oldukça kolaydır. Aynı zamanda metro istasyonuna da oldukça yakın bir mesafede bulunan müzeye, metro ile daha rahat bir şekilde ulaşabilmek de mümkün olmaktadır.