ALACAHÖYÜK MÜZESİ

Buğra KURU 5.4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Alacahöyük Müzesi ilk ve geçici olarak Çorum iline bağlı Alaca ilçesinde yapılan Alacahöyük kazılarının idare edildiği kazı evinde kurulmuştur. Daha sonra sergiyi durduran müze, 1982 yılına gelindiğinde, kazının yapıldığı alanın hemen yanına yapılan yeni müze binasında tekrar sergiye açılmıştır.

    Müzenin salonlarında Alacahöyük’te yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkartılmış olan tarihi eserler, kronolojik bir sıra gözetilerek sergilenmektedir. İlk olarak Alacahöyük’ün Kalkolitik dönemine yani İ.Ö. 4000’li yıllara ait olan pişmiş topraktan yapılmış seramik kaplar ile çeşitli süs eşyaları ve diğer buluntular sergilenmektedir.

    Daha sonra Alacahöyük’ün Eski Tunç Çağı evrelerinde yapılmış olan madeni güneş kursları, geyik heykelleri sergilenir. Söz konusu geyik heykellerinin bir kısmı ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde teşhir edilmektedir.


                
Daha sonra ise höyüğün bakır çağı evrelerine ait dönemlerden kalma gene pişmiş topraktan imal edilmiş seramikler ile çeşitli madenler yapılmış süs ve ev eşyaları sergilenir. Daha sonra Alacahöyük’ün Hitit evrelerine ait eserler sergilenir. Hitit dönemi, Hattuşaş ile birlikte özellikle önemlidir, çünkü söz konusu bölgenin bu devirlerde ne kadar önemli olduğunu gösteren buluntular arkeolojik kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkartılmış ve bu müzede sergiye açılmıştır.


                
Hitit dönemlerinden sonra Frig ve Geç Frig dönemlere tarihlenen eserler de müzede sergilenir. Bütün bu arkeolojik eserlerin yanı sıra, müzede yer alan ufak bir seksiyonda ise, Çorum ve çevre ilçelerden toparlanmış; erkek ve kadın giysileri, süs eşyaları, ahşap mobilya sanatından örnekler ve islami dönemlere tarihlenen yazıtlar gibi etnografik eserler de teşhir edilir.


Alacahöyük Müzesine Nasıl Gidilir?   

    Alacahöyük Milli Parkı’nın hemen yanına konumlandırılmış olan müzeye ulaşmak biraz zordur. Çorum il merkezinde bulunan otobüs garından kalkan ve Alaca ilçesine giden otobüsler ile ilk önce ilçeye ulaşılmalı daha sonra buradaki minibüsler ile kazı alanına gidilmelidir.

    Müze, pazartesi günleri hariç saat 08:00 ile 17:00 arası ziyaretçilerine hizmet vermektedir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version