Sivas Eski Eserler Müzesi, Sivas’ın Selçuklu zamanında yapılmış olan bir medresesi olan Gök Medrese’de 1934 yılında hizmete başlamıştır. 1967 yılına gelindiğinde ise Buruciye Medresesi restore edilerek, söz konusu eserler Gök Medrese’den buraya taşınarak yeniden ziyarete açılmıştır.
Buruciye Medresesi, tıpkı Gök Medrese gibi Anadolu Selçukluları döneminde, Sultan 3. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1271 yılında Muzaffer Burucirdi adlı mimara yaptırılmıştır. Büyük bir avlu ve etrafında dört eyvanlı bir yapı olan medrese, Selçuklu medrese mimarisinin en tipik örneklerinden birisidir. Taş işlemeli büyük bir kapıdan içeriye girildikten sonra üstü kubbe ile örtülü eyvana geçilir. Bu bölümün karşısında ise bir başka eyvan, ana eyvan, sağ ve sol tarafta da tali eyvanlar yer alır.
Avlunun her iki tarafında dörder mermer sütunun üstünde beş kemerli revaklar bulunur. Bu revaklarda olasılıkla öğrencilerin kullandığı sıra sıra odalar bulunur. Girişin hemen sol tarafında ise medresenin mimarı Muzaffer Burucirdi’nin türbesi yer alır. Medresenin odaları ve eyvalarında Sivas ve çevre il ve ilçelerden derlenmiş arkeolojik eserler ile etnografik değer taşıyan eserler sergilenmektedir.
Müzenin ilk salonunda, Sivas’ın oldukça meşhur olan gümüş işçiliğinin en güzel örnekleri sergilenir. Bu eserlerin yanı sıra bilezikler, kemerler, kadın ve erkek giysileri ile baş örtüleri, Selçuklu ve Osmanlı devirlerine tarihlenen bakır eşyalar ile tekke eşyaları sergilenmektedir. Bütün bunların yanı sıra antika tabancalar ile Sivas ağızlıkları ve kahve fincanları bu salonun teşhir edilen eserlerini tamamlar.
Medresenin ana eyvanında ise arkeolojik eserler sergilenmektedir. Bu bölümdeki vitrinler, kronolojik bir sıra ile düzenlenmiştir. Yani sırasıyla, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait lahitler, küpler ve mezar taşları gibi eserler bu bölümde sergilenir.
Sivas Eski Eserler Müzesine Nasıl Gidilir?
Oldukça merkezi bir konumda olan müze, ordu evinin hemen karşısında yer almaktadır. Şehir içerisinde hizmet vermekte olan otobüs ve minibüs seferleri ile müzeye ulaşabilmek mümkündür.
Pazartesi hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 arası teşhire açık olan müze, ziyaretçilerini beklemektedir.