KONYA ÇİNİ ESERLER MÜZESİ

Buğra KURU 5.8k Görüntüleme
4 Dk Okuma

    Konya ilindeki Selçuklu hakimiyeti döneminde yapılmış olan mimari eserlerinden birisi olan Karatay Medresesi onarılarak 1955 yılına gelindiğinde Çini Eserler Müzesi olarak teşhire açılmıştır. Karatay Medresesi 1251 yılında Selçuklu derebeylerinden Celaleddin Karatay tarafından imar edilmiştir.

    Medrese’nin görkemli kapısından içeriye girdikten sonra karşılaşılan Medrese salonu, türbeler ve 1970’li yıllarda restore edilen tonoz kubbeli öğrenci dersliklerinde bulunan salonlarda Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı döneminde yapılmış olan duvar çinileri ile çini kaplar teşhir edilmektedir. Bu seksiyonlar sırası ile şöyledir;

Selçuklu Dönemi Duvar Çinileri

    Girişin sağ tarafında bulunan vitrinlerde Selçuklu dönemi Konya’sında imal edilen duvar çinileri ile duvar çinileri parçaları sergilenmektedir. Bu seksiyonun en dikkat çekici eserleri, Nalıncı Baba Medresesi’ne ait olan 13. Yüzyılın ilk çeyreğine tarihlenen çini panolar ile mozaik duvar çinisi örnekleridir.


Selçuklu Köşkü Çinileri

    Konya’da Alaeddin Tepesi eteklerinde rastlanan, 2. Kılıç Arslan tarafından imar ettirildiği düşünülen Selçuklu Köşkü’nün olduğu yerde, 1941 yıllarında kazılar yapılmış ve köşkün duvarlarını kaplayan eşsiz güzellikteki çini kalıntıları gün yüzüne çıkartılmıştır. Bu seksiyonda ise işte bu kazılardan elde edilen çiniler sergilenmektedir. Bu çinilerin büyük bir çoğunluğunda altın yaldızlı figür ve desenler görülür.


Çini Kaplar

    Bu seksiyondaki vitrinlerde yer alan Selçuklu döneminde imal edilmiş çini kandilleri, tabakları, sürahi ve kap kacakları ile früze ve krem rengi ile boyanmış olan Selçuklu dönemi tabak ve kaseleri teşhir edilmektedir. Duvarda açılan nişlerde de Selçuklu döneminin yanı sıra Osmanlı Döneminde yapılmış olan çini eserlerde yer almaktadır.


Kubadabad Sarayı Duvar Çinileri

    Müze’nin en önemli eserlerinin teşhir edildiği bu bölümde, Beyşehir Gölünün batısında, bugün küçük bir köy olan Hoyran Köyüne yakın olan bir mevkide bulunan Kubababad Sarayı’nın bulunduğu bölgede yapılan kazılardan elde edilen eserler sergilenmektedir.

    Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılan sarayın duvarları yine onun emri ile çiniler ile süslenmiştir. 1949 yılında yapılmaya başlanan kazı çalışmalarının sonucu olarak böylesine eşsiz güzelliğe sahip olan çiniler gün ışığına çıkartılmış ve müzenin bu seksiyonunda sergilenmeye başlamıştır.

    Buradaki çinilerin en dikkat çekici özelliği üzerlerinde haç, yarım haç, yıldız ve kare şeklinde olmalarıdır. Çinilerin yanı sıra kazıda gün ışığına çıkartılmış diğer buluntular, pişmiş topraktan elde edilen kap kacak, cam ve madeni eserler ile bazı mimari parçalar da bu bölümde teşhir edilmektedir.



Beylikler ve Osmanlı Dönemi Çinileri

    Yukarıda anlattığımız seksiyonların dışında kalan diğer vitrinlerde ise, Anadolu’daki Selçuklu hakimiyetinin sona ermesinden itibaren gelişen Türk Çiniciliğinin örnekleri sergilenmektedir. Özellikle Osmanlı döneminde yapılmış olan Kütahya ve İznik çinilerinin olduğu seksiyon ise müzenin görülmeye değer bölümlerinin başında gelmektedir.

    Bunun yanı sıra müzenin duvarları da genel olarak mozaik ve çini eserler ile süslendiğinden, ziyaretçileri için eşsiz bir görsel şölen sunmaktadır.


Karatay Çini Eserler Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Müzenin bulunduğu Karatay Medresesi, adından da anlaşılacağı üzere Konya’nın Karatay ilçesinde, Adliye Bulvarı’nda bulunmaktadır Konya merkezden ve otogardan kalkan otobüsler ile ilçeye ve müzeye ulaşmak son derece kolaydır.

    Pazartesi hariç haftanın her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arasında açık olan müze Türk tarihine ilgi duyan ziyaretçilerini bekliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version