Konya ve çevre illerde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu elde edilen eserler, Konya Sahipata Külliyesi’nin batı tarafında bulunan binada toplanmış ve sergiye açılmıştır. 1963 yılına gelindiğinde yeni bir bina olarak hizmete açılan Konya Arkeoloji Müzesi sırasıyla şu seksiyonlardan oluşmaktadır.
Mezar Taşları, Lahitler, Yazıtlar Bölümü
Büyük bir çoğunluğu İ.S: 1. Yüzyıl ile 3. Yüzyıllar arasına tarihlenen, Roma dönemine ait mezar stelleri, altarlar, insan ve aslan heykelleri, klasik devirde yapılmış olan mimari yapıların parçaları, lahitler, yazıtlar ve Bizans devrine ait taş eserler müzenin bahçesinde ve bahçeye açılan sundurmalı yerde sergilenmektedir. Bu eserlerin çoğunun buluntu yeri bilinmemekte olup, Konya ve çevresindeki depolardan toplanmıştır.
Klasik Dönem Bölümü
Bu seksiyonda Lycaonia bölgesinden toparlanan eserler, özellikle Konya ( Antik ismi Iconium ), Bozkır, Yalvaç, Akşehir, Ereğli (Hereclea) Ambar Köyü, karaman, Ladik (laodikeia) gibi yerlerde yapılan kazılarda ele geçmiş olan yazıtlar, heykeller, mimari öğeler, lahitler, pişmiş topraktan yapılmış çanak çömlek ve cam eserler teşhir edilmektedir.
Özellikle 1958 yılında Yunuslar Köyü yakınlarında yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılmış olan Sidamara tipinde, İ.S: 3. Yüzyıla ait ve üzerinde Herakles’in on iki işinin tasvir edildiği kabartmaların bulunduğu Roma lahdi, en dikkat çekici eserlerin başında gelmektedir.
Kazı Buluntuları
Müzenin yukarıdaki bölümlerinin dışında kalan bölümlerde yer alan salonlarda ve vitrinlerde Çatalhöyük, Can Hasan, Sızma, Karahöyük gibi kazılarda ele geçmiş olan Prehistorik çağlar ile Hitit ve Frig dönemlerine ait seramik kaplar, taş eserler ve mühürler, figürinler, süs eşyaları gibi buluntular sergilenmektedir.
Konya Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Konya’nın Larende Caddesi’nde bulunan müzeye ulaşım otobüsler ve minibüsler ile sağlanabilmektedir. Pazartesi hariç haftanın diğer bütün günleri sergiye açık olan müze sabah saat 08:30 ile akşam saat 17:30 saatleri arasında tarihe ilgi duyan ziyaretçilerini bekliyor.