İç Anadolu Bölgesi’nin ortasında yer alan Eskişehir’de ilk müze, Alaeddin isimli camide 1945 yılında kurulan depo ile faaliyete başlamıştır. Sonraları bu depo Kurşunlu Camii Küllyesi kompleksi içerisindeki dersliklere ve medreselere taşınmıştır. Deponun bulunduğu bu bina daha sonra sergiye açılmak istenmiş ancak binanın yapısının teşhire uygun olmadığı düşünülerek, 1970 yılına gelindiğinde, Eskişehir’in Akarbaşı semtinde yeni bir müze binası yaptırılmış, Eskişehir Arkeoloji Müzesi adı ile de 1974 yılında teşhire açılmıştır.
Eskişehir Arkeoloji Müzesi’nin kapısından girdiğinizde karşılaştığınız ilk seksiyondaki vitrinlerde, Eskişehir ve çevresinde yapılmış olan kazılarda ele geçen bitki ve hayvan fosilleri bulunur. Daha sonraki bölümlerde de yine aynı bölgenin yani Eskişehir ve çevresinin Kalkolitik çağdan başlayarak Hititlere kadar olan eserleri; pişmiş topraktan imal edilmiş kap kacaklar, figürinler, taş ve kemik eserler teşhir edilmektedir.
Bu seksiyonun son bulduğu Hitit döneminden başlayarak, Bizans’ın yıkılışına kadar olan süre içerisinde imal edilen eserler de ayrı bir seksiyonda toplanmıştır. Bu bölümde, yine pişmiş topraktan imal edilmiş seramik kaplar, idopller, heykeller, mezar taşları, madeni ve cam eserler sergilenmektedir. Bu bölümün en dikkat çeken eserlerinden birisi ise, bölümün duvarlarını süsleyen Şarhöyük kazılarında gün ışığına çıkartılmış olan Geç Roma Devri mozaikleridir.
Müzede aynı zamanda bir sikke seksiyonu da bulunmaktadır. İslam öncesi İ.Ö. 6. Yüzyıldan başlayarak altın, gümüş, bronz ve elektrondan basılan sikkeler ile İslami devirlerde basılan sikkeler bu bölümde teşhir edilmektedir.
Müzenin bahçesinde ise, Roma ve Bizans dönemine tarihlenen yazıtlar, mezar taşları, lahitler ve sütun başlıkları gibi mimari öğeler bulunmaktadır. Müze dew ayrıca bir laboratuvar, atölye ve depolar bulunmaktadır.
Eskişehir Arkeoloji Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Atatürk Bulvarı üzerinde bulunan müzeye ulaşım, hat üzerinde Atatürk Bulvarı olan herhangi bir belediye otobüsü ile rahatlıkla sağlanabilir. Müze pazartesi günü hariç haftanın her günü sabah saat 08:00 ile akşam saat 17:00 arası ziyarete açık olup, giriş ücreti 8 TL’dir.