ŞANLIURFA MÜZESİ

Buğra KURU 5.5k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Şanlıurfa ilimizde ilk müzecilik hareketleri, 1948 yılıonda bir ilkokulda depo olarak ayrılan bir sınıf ile başlamıştır. 1956 yılına gelindiğinde ise bu depodaki teşhire uygun olan eserler, Şehit Nusret İlkokulu adlı bir okulun bodrum katındaki sınıflara taşınarak teşhire açılmıştır.

    Gerek arkeolojik gerekse de etnografik eserler bakımından oldukça zengin olan Urfa ve yöresine ait eserlerin çokluğu, kısa sürede bu sınıfları doldurarak işlevsiz bir hale gelmelerine neden olmuştur. Dolayısıyla yeni bir müze binasına ihtiyaç duyulan Urfa’da yeni müze binasının yapımına 1961 yılında başlanmış ve 1965 yılında bu bina tamamlanarak söz konusu eserlerin buraya taşınması ile 1968 yılına girildiğinde teşhire açılmıştır.

    Müzeye girilmeden önce müzenin bahçe bölümü ilk olarak dikkati çeken seksiyondur. Burada İslami devirler öncesine ait dönemlerden kalma, Şanlıurfa, Viranşehir, Nizip, Harran gibi merkezlerde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkartılmış olan sütun ve sütun başlıkları, frizler, heykeller ve heykel parçaları, mezar taşları ile stelleri, yazıtlar ve pişmiş topraktan imal edilen kap kacaklar bulunurken aynı zaman da İslami devirlere yani Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir takım eserler ile mezar taşları açık teşhir olarak sergilenmektedir.


                
Müzeye girildikten sonra 2 teşhir salonu olduğu fark edilir. Girişin hemen sağ tarafında bulunan nispeten küçük salonda heykel ve heykel parçaları, sütun başlıkları gibi mimari öğeler, steller, altarlar yer alır. Büyük salona geçildiğinde ise buradaki eserlerin prehistorik çağlardan başlayarak sırasıyla, Grek, Roma ve Bizans dönemine doğru kronolojik bir sıra izlediği görülür. Bu bölümün vitrinlerinde seramik kaplar, maden, kemik ve taştan elde edilen küçük eserler ile Şanlıurfa nekropolünden getirilen mozaik parçaların yanı sıra, Harran – Sultantepe arkeolojik kazılarından ele geçmiş kazı buluntuları ile birtakım süs eşyaları sergilenir.

    Salonun bir bölümü ise İslami devirlerde yapılmış eserler ile etnografik eserlere ayrılmıştır. Bu bölümde Urfa ili ve çevresinden derlenen erkek ve kadın giysileri, çeşitli delici ve kesici silahlar, el yazması kitaplar ile el dokuması halı ve kilimler gibi eserler sergilenir.


Şanlıurfa Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Şanlıurfa Müzesi, Şehitlik Parkı içerisinde İl Halk Kütüphanesi ile Cengiz Topel İlk Öğretim Okulu arkasında bulunan arazide bulunur. Müzenin hemen önünde bulunan otobüs durağı sayesinde müzeye ulaşım şehir merkezinden kalkan halk otobüsleri ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.

    Pazartesi dışında haftanın geriye kalan her günü 08:30 ile 17:30 saatleri arası açık olan müze tarihe ilgi duyan meraklı vatandaşları bekliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version