Gaziantep ilimizde ilk müzecilik hareketleri 1944 yılında başlamıştır. 1944 yılında kurulan bu müze ilk olarak Gaziantep ve çevresindeki eserlerin depo edildiği bir bina olarak hizmet vermekteyken, 1954 yılına gelindiğinde söz konusu eserlerin Nuri Mehmed Paşa Camisine götürülerek, 1958 yılında sergiye açılmıştır.
Gaziantep yöresinde yapılmakta olan Tilmen ve Yesemek höyük gibi arkeolojik kazı çalışmaları sırasında gün yüzüne çıkartılmış olan eserlerin yanı sıra, gene Gaziantep ve çevresinden derlenen yöresel el sanatlarının örnekleri de ilk olarak bu müzede sergilenmekteydi. Daha sonra adet olarak artan eserlerin bir sonucu olarak yeni bir müze binası ihtiyacı hissedilmiş ve bu ihtiyacı gidermek için 1968 yılında yeni bir müze binası inşaasına başlanmış, 1969 yılında da söz konusu eserler bu binaya taşınarak daha modern bir şekilde teşhire yeniden başlanmıştır.
Müzeye girişte karşılaşılan ilk saloda Gaziantep ilinde ve çevre il ile ilçelerde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında ele geçen eserler, kronolojik bir sıra gözetilerek sergilenmektedir. Paleolitik, Neolitik ve Tunç Çağına tarihlenen pişmiş topraktan imal edilmiş seramik kaplar, taş baltalar, yongalar, kesici ve delici aletler, kemikten yapılmış çeşitli aletler, şişeler gibi eserler müzenin bu seksiyonundaki vitrinleri süslerler.
Bu eserlerin arasında en dikkat çekici eserlerden birisi iki ve dört tekerlekli minyatür arabalardır. Bunun yanı sıra Tilmen höyük kazılarında ele geçmiş olan Hitit devrine tarihlenen seramik kaplar, tablet ve mühürler, bronz mızraklar ile figürinler de oldukça dikkat çekici eserlerdendir. Yörenin Hitit dönemi yerleşimi oldukça fazla olduğundan, bu devirlere ait eserlerin de müzenin en fazla bulıuntu gurubunu oluşturması aslında şaşırtıcı değildir.
İslahiye, Kayabaşı Köyü, Gözlü Höyük, Örtülü ve Zincirli gibi arkeolojik merkezlerde yapılan kazılarda ele geçen Geç Hitit dönemine ait kabartmalar da oldukça dikkat çekicidir. Bu eserleri, urartu ve Roma dönemine tarihlenen heykeller ve figürinler, adak levhaları, takılar, pişmiş toprak eserler, steller ve mezar taşları ile lahitler, altından diademler ve İ.Ö. 6. Yüzyıldan itibaren basımına başlanmış olan sikkeler takip eder.
Müzenin ikinci salonu ise etnografya salonudur. Bu salonda, İslami devirlere tarihlenen eserler sergilenir. Bu eserler; yöresel kadın ve erkek kıyafetleri, örtü, bohça, peşkir, çeşitli elişi örnekleri, halı ve kilimler, el yazması kitaplar ve çeşitli ahşap ustalığı örnekleridir.
Gaziantep Müzesine Nasıl Gidilir?
Gaziantep’in İstasyon Caddesinde bulunan müzeye ulaşım kent merkezinden kalkan ve bu caddeden geçen belediye otobüsleri ile kolayca sağlanır. Müze, Pazartesi hariç haftanın her günü saat 08:00 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.