Uşak’ta müzecilik çalışmaları çok geçmişe dayanmamaktadır. 1967 yılında yapımına başlanan Uşak Müzesi, 1970 yılında tamamlanmış olup, Uşak ve çevresinden derlenen eserler ile, Anklara, İstanbul gibi müze depolarının çok dolu olduğu illerden getirtilen eserler ile Uşak Arkeoloji Müzesi olarak sergiye açılmıştır.
Uşak Arkeoloji müzesinde iki bölüm vardır. İlk bölümde Prehistorik çağlardan Bizans İmparatorluğunun sonuna kadar uzanan uzun bir bölümde yaşamış olan uygarlıkların, toplumların elinden çıkmış olan küçük – büyük sanat eserleri sergilenmektedir. Pişmiş topraktan yapılmış çanak çömlekler ile vazolar, kandiller, figürinler gibi eserlerin yanı sıra; özellikle önemli insanların mezarlarına mezar hediyesi olarak bırakılan ve içerisine para ile insanları ağlatarak göz yaşı doldurtulan göz yaşı şişeleri de bu bölümde sergilenir.
Bunun yanı sıra Frig devrine ait eserler ile Roma devrinde yapılmış mezar taşları, heykeller ve Selçuklular dönemine ait buluntuları ortaya çıkartmak için yapılan kazılardan elde edilen sanat eserleri de bu bölümde sergilenir.
Halı ve kilimler, bakır mutfak eşyaları, çini, ahşap ve madeni eserler, süs takıları, elişleri ve giyimler ise ikinci bölümü oluşturmaktadırlar. Daha çok etnografik eserlerin yer aldığı bu bölümde Uşak ve çevresinin günlük yaşamına ışık tutacak sanat eserleri müzenin oldukça nadide eserlerinden sadece bir kaçıdır.
Bunun yanı sıra müzenin bahçesinde çeşitli heykel kaideleri, sütun başlıkları ve taş kabartmalar yer almaktadır.
Uşak Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?
Kurtuluş Mahallesi, Doğan Sokak’ta yer alan Uşak Arkeoloji Müzesi’ne ulaşım kent merkezinden otobüs ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Müze pazartesi hariç haftanın her günü saat 08:30 ile 16:30 arası geçmişe ilgi duyan Uşaklılar ile yerli turistleri beklemektedir.