Denizli iline bağlı Pamukkale ilçesinde yer alan Hierapolis antik kenti kalıntılarından gün yüzüne çıkartılmış olan İ.S. 1. Yüzyıla tarihlenen Roma Hamamı restore edilip, onarılarak 1984 yılında Arkeoloji Müzesi olarak sergiye açılmıştır.
Müzede sadece Hierapolis antik kentinde yapılan kazı çalışmaları sonucu elde edilen buluntular değil, Laodikeia, Colossai, Attuda ve Trippolis gibi antik kentlerin kalıntılarında ele geçen sanat eserleri de bu müzede sergilenmektedir. Ayrıca sadece arkaik – klasik ve hellenistik dönem kalıntıları değil, önemli bir tunç çağı merkezi olan Beycesultan höyüğünden elde edilen prehistorik malzemeler de bu müzede sergilenen nadide parçaları oluşturmaktadır.
Müzenin 3 salonu bulunmaktadır.
Heykeller ve Lahitler Salonu
Bu salonda yukarıda saydığımız kazı çalışmalarında ele geçen lahitler, heykel ve büstler ile mezar stelleri, mimari sütun ve üst yapı parçalarının yanı sıra yazıtlar sergilenmektedir. Özellikle Grek döneminde bronzdan yapılan heykellerin daha sonraki kıtlık dönemlerinde eritilerek kullanılmasından dolayı günümüze intikal edememiş olmasından dolayı, Grek heykeline birebir sadık kalınarak yapılmış olan Roma dönemi kopyalarının bu salonda yer alması bu salonu oldukça önemli kılmaktadır.
Salonda yer alan nadide eserler arasında, Tyche, Dinysos, Pan ve Asklepios heykellerinin yanı sıra Demeter heykelleri bulunmaktadır. Aynı zamanda üzerinde bir yazıt bulunan Maximillian Lahdi’de burada sergilenenmektedir.
Küçük Buluntular Salonu
Kronolojik bir şekilde sıraya dizilerek sergilenen bu eserler, İ.Ö. 3. Binden başlayarak Osmanlı dönemine kadar giden süreçte insanoğlunun elinden çıkmış olan eserlerdir. Bu salonda, Tunç Çağı hakkında bilgiler edinmemizi sağlayan Beycesultan Höyüğünde, İngiliz Arkeoloji Enstitüsünün yaptığı kazı çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkmış olan figürinler, seramik kaplar ve taş eserler bölümün en önemli eserleridir.
Salonun diğer bölümünde ise günümüze daha yakın olan tarihlere tarihlenen Frig, Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait seramik kaplar, cam eserler, kolye ve madeni takılar ile bir takım taş eserler sergilenmektedir.
Ayrıca bu salonun aslında ayrı bir seksiyonu olan sikkeler bölümü de oldukça önemlidir. İ.Ö. 6. Yüzyıldan itibaren basılmış olan altın, gümüş, elektron ve bakır sikkeler bu bölümde sergilenir.
Tiyatro Buluntuları Salonu
Hierapolis kazılarında gün ışığına çıkartılmış olan Hierrapolis Tiyatrosu kazılarında ele geçmiş olan kabartma ve eserlerin sergilendiği bölümdür. Bu salonda yer alan en önemli eserler, Apollon ve Artemis kardeşlere ait kabartmalar, İstanbul’u tekrar kuran imparator Septimus Severus’un taç giyme törenini betimleyen kabartma ile Persophenin Tartaros’a kaçırılışı sahnesi oldukça önemlidir.
Müzenin bahçesinde ise çeşitli taş eserler açık teşhir olarak sergilenmektedir.
Pamukkale Hierapolis Arkeoloji Müzesine Nasıl Gidilir?
Denizli ilinin 18 km kuzeyinde yer alan antik kente ulaşmak için il merkezinden kalkan otobüsler ile veya kendi özel otomobilinizle müzeye ulaşabilirsiniz.