Antik adı Meander olan Büyük Menderes Nehri’nin Ege Denizine döküldüğü ve alüvyon oluşturduğu yerde kurulmuş olan, bu nehrin oluşturduğu alüvyon ovası nedeniyle de zamanla sahilden uzaklaşan ama aslında bir kıyı kenti olan Miletos antik şehrinin kalıntılarında yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkartılmış olan eserlerin sergilenmesi amacıyla kurulan Milet Müzesi, ilk olarak Miletos yakınındaki Söke ilçesine bağlı Balat Köyünde bulunan ufak bir okulda depolama işlemi yaparak sergi hayatına başlamıştır.
1967 yılına gelindiğinde söz konusu İlkokul yıkılarak yerine Milet Müzesi inşa edilmiş, depodaki eserler de bu binaya getirilerek 1973 yılında ziyarete açılmıştır.
Müzede genel olarak Miletos kazılarında ele geçen seramik kaplar, heykel başları ile gövdeleri, sütun kaideleri ile başlıkları ve mezar stellerinin yanı sıra yazıtlar ile çeşitli küçük buluntular sergilenmektedir. Ancak müzede, Aphrodisias müzesindeki gibi sadece Miletos kazılarında ele geçen buluntular değil, az da olsa çevreden gelmiş olan buluntular da sergilenmektedir. Hatta bu eserler arkaik dönemden başlayarak, Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar gitmektedir.
Müze’de 6 salon bulunur:
- Aslan Galerisi
- Taş Eserler Salonu
- Büyük / Mavi Salon
- Küçük Salon
- Müze Bahçesi
- Filozoflar Parkı
Ayrıca yine aynı bölgedeki Didyma antik kenti kazılarında ele geçen küçük buluntuların sergilenmesi amacı ile Didyma antik kenti kazısı evi içinde kurulan küçük bir müze de Milet Müzesi Müdürlüğü’ne bağlıdır
Milet Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Müze, Aydın ilinin Didim ilçesinde yer alan Balat Köyü’ne konumlandırılmıştır. Şehir merkezinden ve söz konusu ilçeden köye kalkan minibüs ve halk otobüsleri ile müzeye ulaşmak mümkündür. Pazartesi dışında her gün saat 08:00 ile 17:00 arası saatlerined ziyarete açık olan müze, tarihe merakı olan ziyaretçilerini bekliyor.