MANİSA MÜZESİ

Buğra KURU 3.7k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Manisa Müzesi ilk olarak 1935 yılında Muradiye Kulliyesi Medresesi’ndeki bir binada müze deposu olarak hizmet vermeye başlamış, Manisa ve çevresindeki arkeolojik kazılardan gün ışığına çıkartılan arkeolojik eserler ile etnografik eserler bu depoda toplanmaya ve envantere kayıt edilmeye başlanmıştır.

    1943 yılına gelindiğinde ise bölgenin arkeolojik ve etnografik açıdan oldukça zengin bir konumda olmasından dolayı söz konusu depo kısa sürede dolmuş ve bu eserlerin teşhirinin yapılabileceği bir müze ihtiyacı hissedilmeye başlanmıştır. Bu ihtiyaca istinaden 1943 yılında müze deposu ziyarete açılmıştır. 1958 – 1962 yıllarında müze olarak kullanılan Muradiye Medresesi büyük bir onarıma girmiş ve bu süre içerisinde de müze ziyarete kapatılmıştır.


                
1963 yılında tekrar teşhire açılan müze, medresenin hemen yanındaki imaret bölümünün de restorasyonun tamamlanmasından sonra müze müdürlüğüne verilmesi ile büyütülmüş, imaret bölümüne arkeolojik, medrese bölümüne de etnografik eserler konularak daha sistematik bir şekilde teşhir yapılmaya devam edilmiştir.


                
Arkeoloji bölümünün salon ve koridorlarında Manisa ve çevresindeki yapılan kazı çalışmalarından ele geçen mermer ve bronzdan yapılmış heykeller kronolojik bir biçimde sergilenmektedir. İlk salonlarda Bizans devrine ait seramik kaplar, cam eserler gibi küçük buluntular sergilenmektedir. Diğer salonlarda da Roma devrinde yapılmış olan sanat eserleri yer almaktadır.


                
Büyük salonlarda ise Sardes kazılarının buluntuları teşhir edilmektedir. 1958 yılından beri Sardes’de devam eden kazılardan elde edilen sanat eserleri, kronolojik bir şekilde salonlara istif edilmiştir. Bu eserlerin arasında seramik kaplar, çeşitli taş eserler, seramik ve kemikten yapılmış süs eşyaları ile nadide bir mozaik bulunur.



                
Müzenin son salonlarında ise Roma döneminde yapılmış olan sanat eserlerinin yanı sıra bölgenin tarih öncesi çağlarına ışık tutan çeşitli kemik parçaları ile taştan yapılmış küçük el aletleri yer almaktadır.

    Müzenin ikinci bölümünde ise Türk sanatları ve etnografya bölümü bulunmaktadır. Bu bölümün koridor ve salonlarında bölgeden getirilen etnografik eserler sergilenmektedir. Burada ayrıca geleneksel bir Türk evinden esinlenilerek yapılmış olan bir oda bulunur.

    Ayrıca müzenin bahçesinde Grek döneminden Osmanlı Dönemine kadar olan devirlerde yazılmış olan birçok yazıt bulunmaktadır.


Manisa Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Manisa merkezde bulunan müzeye gidiş, merkezden kalkan Murat Caddesi, Saruhan Bey Mahallesinden geçen minibüs ve otobüsler ile ulaşmak oldukça kolaydır. Pazartesi dışında haftanın her günü sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında ziyarete açık olan müze hem arkeolojiye hem de etnografyaya ilgi duyan ziyaretçilerini bekliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version