Türk – İslam sanatı denince akla ilk gelen eserlerden birisi hiç kuşkusuz eşsiz güzellikteki bezemelere sahip olan Türk çinileridir. Çini denince de akla ilk olarak İznik çinisi gelir. İznik’ten sonra önemli bir çinicilik merkezi de Kütahya şehridir.
Kütahya’da ilk müze 1945 yılında Vahit Paşa Kütüphanesi’nin depo olarak kullanılmaya başlanmasıyla kurulmuştur. Kütahya ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucu elde edilen buluntuların ve çevre bölgeden elde edilen etnografik eserler bu depoda saklanmıştır.
1960 yılında ise, Kütahya’da bulunan, Germiyanoğlu devrinde 1314 yılında yaptırılan Vacidiye Medresesi restore edilerek, Kütahya müze deposunda bulunan ve teşhir kalitesi bulunan eserler bu medreseye taşınarak 1965 yılında teşhire açılmıştır.
Müze binası olarak kullanılan Vacidiye Medresesi’nin kapısından önce, kubbeli bir dehlize, sonra da avuya geçilir. Avlunun üzeri, müzeye dönüştürülürken yapılan restorasyonda kubbe ile örtülmüştür. Avlunun ortasında küçük bir havuz, karşısında da kemerli bir eyvan vardır. Eyvanda, medre müderrislerinden Abdülcavid’in lahidi bulunmaktadır. Avlunun ve evyanın etrafında da öğrencilerin öğrenim gördüğü derslikler bulunmaktadır.
Müzenin arkeoloji bölümünde Prehistorik çağlardan başlayarak Bizans devrinin sonuna kadar gelen, kronolojik bir biçimde sergilenen sanat eserleri yer almaktadır. Arkeolojik eserler de kendi içerisinde iki bölüme ayrılır. Birinde Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarına ait heykel, heykel parçaları, mezar stelleri, sütun başlıkları ve tamburları bulunurken diğre bölümde ise tarih öncesi çağ anlamına gelen Prehistorik çağ taş aletleri, çanak çömlek ve Hitit, Frig çanakları ile Roma – Bizans seramik eserleri bulunur.
Sanat ve etnografya bölümünde ise Kütahya ve Türk çiniciliğinin en güzel örnekleri ile, duvar çini süslemesi, Kütahya ve çevresindeki yöresel kıyafetler, elişleri, tekke eşyaları, silahları ve bakırdan imal edilmiş kaplar ile süs ve ev eşyaları bu bölümde bulunur. Ayrıca müzenin avlusunda İslam öncesi ve İslami devirlere tarihlenen taş eserler sergilenmektedir.
Kütahya Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Cumhuriyet Caddesi’ndeki Ulu Caminin hemen yanında bulunan Vacidiye Medresesi’nde hizmet vermekte olan Kütahya Müzesi, oldukça merkezi bir konumdadır. Otobüs ve minibüs seferleri ile ulaşabileceğiniz müze pazartesi hariç haftanın her günü 08:00 ila 17:00 arasında ziyaretçilerini beklemektedir.