İZMİR ETNOGRAFYA MÜZESİ

Buğra KURU 4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

     İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi'nin hemen yanında yer almaktadır. İzmir Atatürk Müzesi'nde sergilenen etnografik eserler 1978 yılında müzenin açılmasıyla birlikte bu binaya nakledilmiştir. Müzenin bulunduğu bina ise 19. yüzyılda yapılmış olan neoklasik tarzda bir binadır.



İzmir Etnografya Müzesi

     Bina daha önceleri hastane olarak işlem yaparken, sonraları restore edilerek müze haline getirilmiştir. Müze toplam üç kattan oluşup içinde birçok çevre illerden ve şehir içinden gelen etnografik eserlere sahiptir. Binanın ilk iki katı teşhir salonları olup son yani üçüncü katı ise depo ve büro olarak hizmete sunulmuştur.  Ayrıca üçüncü katta bir de laboratuvar bulunmaktadır.

     İlk iki katta bulunan teşhirlerde İzmir halkının 19. yüzyıldaki gelenekleri anlatılmaktadır. Bu teşhirlerin oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Özellikle ilk katta bulunan misafir odaları, hamam takımları ve gözboncuğu fırınları oldukça güzel görünmektedir. Yine ilk katın koridor vitrinlerinde para keseleri tanıtılmaktadır. Ayrıca dönemin halk oyunlarını tanıtmak amacı ile efe kıyafetleri ve deve güreşleri örnekleri tanıtılmaktadır.

     İzmir Etnografya Müzesi'nin ikinci katında ise yine ilk kata benzer teşhirler bulunmaktadır. Bu katta ise daha çok dönemin sosyal olaylarına dikkat çekilmek istenmiştir. Bu katta gelin odaları, gelinlik vitrinleri, sünnet odalarını görmek mümkündür. Yine binanın ikinci katında oldukça güzel el yazması kitaplar ve süs eşyaları tanıtılmıştır.

     Müze pazartesi günleri dışında her gün görücülerine açıktır. Müzenin ziyarete açık olduğu saatler ise yaz ve kış aylarına göre değiştirilmektedir.

     Bana kalırsa bu müze İzmir ve Ege Bölgesi Kültürü'nü tanıtan en iyi müzelerin başında gelmektedir. Özellikle ilk iki katta bulunan teşhirler 19. yüzyıldaki ege halkını oldukça iyi şekilde anlatmaktadır.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version