EFES MÜZESİ

Buğra KURU 5.1k Görüntüleme
3 Dk Okuma

    Ege Bölgesi tarih öncesi ve tarih sonrası her dönemde yoğun bir göç alan ve birçok uygarlığı ev sahipliği yapmış olan bir bölgedir. Ege Bölgesi’nin en önemli merkezlerinden birisi olan İzmir kentinin 70 km yakınındaki Selçuk İlçesinde kurulmuş olan Ephesos antik kenti oldukça önemli sanat eserlerine sahip olmasının yanı sıra, bölgenin tarihine tuttuğu ışık dolayısıyla da büyük bir önem taşımaktadır.

    Efes’te 1897 yılından itibaren büyük bir özen ve titizlikle devam eden kazılardan ortaya çıkarılan önemli eserlerin sergilenmesi ve depolanması amacıyla bir müzeye ihtiyaç duyulmaz, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla da 1964 yılında yeni bir bina yapılarak Efes Müzesi sergiye açılmıştır.


                
Efes Arkeoloji Müzesi, bir büyük salon, bir küçük salon ile hol ve revaklı avludan oluşan bölümlere sahiptir. Müzenin girişinde tam karşıda İsa’dan sonra 2. Yüzyıla tarihlenen dünya çapında büyük bir üne sahip olan Efes Artemis heykeli yer almaktadır. Tanrıça ana veya kutsal ana özelliği taşıyan ve çok fazla göğüse sahip olan heykel doğurganlığı ve bereketi simgelemektedir.


                
Bu heykelin solundaki holde ise, Lysippos’un Eros başı, bronzdan imal edilmiş Yunan balığı üstünde Eros ve Tanrı Bes heykelleri sergilenmektedir.


                
Büyük salona girildiğinde ilk olarak, Roma döneminde yapılmış Artemis heykeli ile, Trajan ve Pollio çeşmelerinden ve su sarayından getirilen heykeller göze çarpar. Bu bölümün en nadide eserlerinden birisi de Sokrates’in freskidir. Bu salonda ayrıca şarap tanrısı Dionysos, Triton ve Dinlenen Savaşçı ile tanrıların ve dünyanın hakimi Zeus heykelleri dikkat çeker.


                
Küçük salonda ise vitrinlerde daha çok küçük buluntular sergilenmektedir. Grek ve Roma döneminde yapılmış olan pişmiş topraktan kandil ve vazolar ile heykelcikler, eşsiz güzellikteki Myken seramikleri, St. Jean Kilisesinden ele geçmiş Bizans devri eserleri burada sergilenir. Aynı zamanda Hadrianus tapınağı frizi ve çeşitli buluntuları da bu salondadır.


                
Müzenin avlusunda ise mezar taşları, sütun başlıkları, kabartmalar ve yazıtlar gibi daha çok taş eserler bulunmaktadır. Avlunun ortasında yer alan Belevi mezar anıtından getirilmiş bir lahit bölümün en önemli eseridir. Bu bölümde ayrıca Bes ve Hermes başları, Dofen heykelciği, Efesli bir filozofa ait bir büst bulunur. Bunun yanı sıra aydın çevresinden getirilmiş olan Bizans mozaiği ile Amazon lahdi görülmeye değer diğer eserlerdendir.


Efes Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    İzmir’e 70 km mesafede bulunan Selçuk ilçesinde yapılmış olan müze, Selçuk Devlet Hastanesi’nin yakınında, oldukça merkezi bir alana konumlandırılmıştır. Selçuk ve İzmir Merkezden kalkan ve Uğur Mumcu Sevgi Yolu’ndan geçen minibüs ve otobüslerle müzeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca İzmir Garı’ndan kalkan trenler ile de müzeye ulaşmak mümkündür.


                
Haftanın her günü açık olan müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. 17 yaş altındaki gençlerden ise herhangi bir ücret talep edilmiyor.             

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version