DENİZLİ ATATÜRK ve ETNOGRAFYA MÜZESİ

Buğra KURU 3.1k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı 4 Şubat 1931 tarihli Denizli gezisinde, bir gece konuk olduğu köşk daha sonra kamulaştırılarak 1950 yılından itibaren Verem Savaş Dispanseri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra 1977 yılına gelindiğinde köşk, Atatürk ve Etnografya Müzesi olarak kullanılmak amacıyla Kültür Bakanlığı’na devredilmiştir.

    1983 yılına kadar onarımı ve restorasyonu yapılan köşk, 1984 yılında müze olarak sergiye açılmıştır. Müzenin zemin katında bulunan iki oda, müze müdüriyetine ayrılarak ofis haline getirilmiş, diğer büyük oda ise “Denizli Evi” olarak döşenmiştir. Odanın ortasında yer alan geniş sinili sofra, mangal, pencere kenarlarında sedirler, yüklük ve ocak, duvarlarında ise halılar bulunmaktadır.

    Köşkün üst katında ise Atatürk’ün yattığı oda olarak düzenlenmiş içerisine de divan, gardırop ve karyola ile çalışma masası konulmuştur. Bu bölümde ayrıca Milli Mücadele döneminde, Denizli’de yapılan büyük bir mitingde açılan Denizli Sancağı da sergilenmektedir.



                
Denizli ve çevresinden getirilen el dokumaları ve bu dokumaların yapıldığı tezgahlar ile bu tezgahlardan dokunmuş halı ve kilim örnekleri, nadide el yazması kitaplar, vitrinler ve duvarlarda yer alır.
 

    Aynı zamanda köşk içerisinde yaratılan bir köşede ise Atatürk fotoğrafları sergilenmektedir.


Denizli Atatürk ve Etnografya Müzesine Nasıl Gidilir?

    Denizli’nin Uancıbaşı Mahallesi’nde bulunan, yapım tarihi tam olarak bilinmese de 19. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Rum bir vatandaşa ait olan köşke gitmek için Denizli Merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler kullanılabilir.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version