ÇANAKKALE ŞEHİTLER ANITI VE HARP HATIRALARI MÜZESİ

Buğra KURU 8k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Çanakkale Savaşlarında şehit düşen Türk askerlerinin anısına yaptırılan Şehitler Anıtı’nın yapımı 1954 yılında başlamış, 1958 yılında da yapımı tamamlanmıştır. Bu anıtın alt katlarındaki galeri 1972 yıllarında Çanakkale Harp Hatıraları Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.


    Salonun hemen girişinde, Gelibolu Yarımadasının haritalarını göreceksiniz. Onların hemen yanında ise komutanların bizzat çizdiği savaş krokileri ile, savaş zamanı çekilmiş olan fotoğraflar bulunmaktadır. Giriş kısmındaki duvar kenarlarında ise top mermileri sıralanmıştır.

    Ana salona geçildiğinde ise vitrinlerde İngiliz ve Fransız askerlere ait cam ve pişmiş topraktan yapılan kap ve şişeler ile testiler, Türk, Fransız ve İngiliz askerlerine ait mataralar, kurşun, süngü ve tüfekler gibi araçlar da sergilenmektedir.

    Salonun tam ortasında ise Türk subaylarının kılıçları ve tabancaları teşhir edilmektedir. Bunların yanı sıra Türk, İngiliz ve Fransız askerlerinin kullandığı makineli tüfek ve tabanca mermileri bulunur. Bunların yanında ise bu milletlere ait paralar ile isimlerinin kazılı olduğu levhalar da bulunur.

    Salon’un bir diğer bölümünü ise, savaşta kullanılmış çakı, çatal kaşık gibi malzemelerin yanı sıra, askerlerin giydiği kıyafetlerin düğmeleri de sergilenmektedir. Bunun yanı sıra, şehitlerimizin saatleri ile, bazı askerlerin çene kemikleri ve ilaçlar yer alır. Bu vitrinlerin hemen arkasında ise Bovet zırhılısının batışını gösteren yağlı boya bir eser yer alır.


Çanakkale Şehitler Anıtı ve Harp Hatıraları Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Çanakkale Şehitler Anıtı ve onun hemen altında yer alan Harp Hatıraları Müzesi, Hisarlık Burnu’na lokalize edilmiştir. Çanakkale’nin hemen her yerinden buraya ulaşmak oldukça kolaydır. Şehir merkezinden hareket eden otobüsler ile buraya ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra özel otomobiliniz için de ayrılmış otoparklar bulunur.

    Şehitler Anıtı’nın ve Harp Hatıraları Müzesi’nin yanı sıra aynı bölgede bir şehitlik de bulunmaktadır. Anıtı görüp, müzeyi de gezdikten sonra şehitlerimizin kabirlerini ziyaret edip, bir dua etmenizi öneririz.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version