Aydın Müzesi ilk olarak Aydın ili ve çevresinden, bilhassa da Aydın’ın şuana kadar bilinen ilk yerleşim yeri olan Tralles şehrinin kalıntılarının 1950 yılında Aydın Erkek Sanat Enstitüsü bahçesinde toplanmasıyla açılmış daha sonra da 1959 yılında bulunan bu eserler Zafer İlköğretim Okulu’nun bir sınıfı ile bahçesinde toplanmıştır.
Bu binalar elbette bir “Müze” işlevi görmüyordu ve doğal olarak da yeni bir müze binasına ihtiyaç vardı. Bu ihtiyacı gidermek için 1968 yılında yeni müze binasının inşaatına başlanmış ve 1973 yılında da Aydın’da tam anlamıyla bir müze hizmete açılmıştır. Müzenin açıldığı zaman envanterinde; 2030 etnografik eser, 1488 arkeolojik eser ve 1236 sikke bulunmaktaydı.
Aydın Müzesi, arkeoloji, etnografya ve sikke salonu olmak üzere 3 bölümden oluşmaktadır.
Arkeoloji Salonu
Kronolojik olarak Prehistorik dönem insanların yarattığı kaplar, obsidyen ve çakmaktaşlarından yapılmış küçük el aletleri ile cilalı taşlar, figürinler, ok uçları ve taş baltalarının yanı sıra, Grek, Roma ve Bizans dönemlerinde yapılmış taş heykeller ve kabartmalar bulunur.
Ayrıca Hellenistik ve Roma devirlerine ait buluntular; figürinler, kandiller, cam eserler ile vazolar, altın taç ve diademler bulunur. Ayrıca bu bölümde Hitit dönemine ait nadide güzellikteki seramik ve büstler de bulunur.
Mermer eserler galerisinde ise çokça kabartma yer alır. Bu bölümün en ilgi çekici eserleri ise Athena büstü, Nike heykeli, Avrelios büstü ve torsolardır. Ayrıca bu bölümde bazı mermer figürinler ile mimari parçalar da sergilenmektedir.
Ayrıca müzenin girişinde yer alan bahçede de Roma dönemine ait heykel ve heykel parçaları ile, lahitler, mezar taşları, yazıtlar ve mimari öğeler bulunmaktadır.
Etnografya Salonu
Bu salonda yörenin oldukça zengin olan halk sanat eserlerinin sergilenir. Özellikle Aydın yöresinden toplanan oyalar, peşkirler, yatak örtüleri, kadın ve zeybek giyimleri ile, tepelik, kemer, kolye gümüş ve süs eşyaları da bu bölümde yer alan nadide eserlerdendir.
Bu bölümün en dikkat çekici eserlerinin arasında ise kahve soğutacağı, kılıç, kama, çakmaklı tüfek ve tabanca gibi tarihi değere sahip olan silahlardır.
Sikke Salonu
Yukarıda arkeoloji salonu kısmında anlattığımız bütün devirlerde basılmış olan altın, gümüş veya elektron sikkelerin sergilendiği bölüme bu ad verilir. Ayrıca Osmanlı Dönemi’nde Arapça harflerle basılmış sikkeler de bu bölümdedir.
Aydın Müzesine Nasıl Gidilir?
Aydın Müzesi Gazi Bulvarı’nın batı kesiminde, Hasan Efendi Mahallesi’nde bulunan Kapalı Spor Salonu yanında lokalize edilmiştir. Pazartesi hariç her gün sabah 08.00 ile öğleden sonra 17:00 saatleri arasında ziyaretlere açık olan müze ziyaretçilerini bekliyor.