KARATEPE – ASLANTAŞ MÜZESİ

Buğra KURU 2.4k Görüntüleme
2 Dk Okuma

    Adana ilinin Kadirli ilçesinin 23 kilometre güneydoğu istikametinde yer alan Karatepe’de, arkeologlar tarafından yaklaşık olarak İ.Ö. 700’lü yıllara tarihlenen Geç Hitit devrinde yapılmış olan bir tahkimat duvarı kalıntısında yapılan arkeolojik kazılar neticisinde söz konusu şehrin surları ve kapıları gün yüzüne çıkartılmıştır.

    Kapıların iç duvarlarında bulunan ve oldukça güzel olan kabartmalı ve bazılarının üzerinde de yazıt bulunan ortostatlar alınarak müzeye taşınmak yerine, olduğu yerde (in-situ) bırakılarak restore edilmiştir. Eserler yazın yakıcı güneşinden, kışın ise yağışlardan ve dondurucu soğuktan korunması için üzerlerine çatılar yapılmış ve bu yapılarda Karatepe Açık Hava Müzesi olarak teşhire açılmıştır.


                
Bu kabartmalarda, Hitit imparatoru Kral Asitawada’nın verdiği ziyafet sahneleri, çalgıcılar, o dönemde sıkça kullanılan boğa tasvirleri, Fırtına Tanrısı, saray yaşantısından çeşitli sahneler ve şölenler tasfir edilmiştir. Bazı taşlarda Hitit hiyeroglifi ile yazılmış yazıtlar da göze çarpar.


                
Taşların bulunduğu kale, kuzey – güney yönünde 340 metre, doğu – batı yönünde ise 190 m genişliğindedir. Surlar boyunca 20 metre ara ile kulelerde kurulmuştur. Günümüzde müzenin ismi Karatepe – Aslantaş Açık Hava Müzesi olarak hizmet vermektedir.


Karatepe – Aslantaş Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

    Osmaniye İli’nin Kadirli ilçesine 20 km uzaklıkta bulunan Aslantaş Baraj gölünün kıyısında yer alan müzeye ulaşım şehir garından kalkan otobüsler ile sağlanabilmektedir. Haftanın her günü ziyarete açık olan müze, ziyaretçilerini bekliyor.

Bu İçeriği Paylaşın
Yorum bırakın

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Exit mobile version